Столичната полиция няма информация за проверки на балирането

Столичната полиция няма информация за проверки на балирането

Столична дирекция на полицията няма никаква информация за извършени проверки на площадките за балиране на софийския боклук. Това съобщиха в понеделник пред Mediapool от пресцентъра на СДП. В четвъртък кметът на София Бойко Борисов отхвърли обвиненията за източване на бюджета на София през балирането на сметта в града. Той обясни, че икономическа полиция е правила проверки на площадки за извършване на тази дейност и не са установени нарушения.

От полицията заявиха пред Mediapool, че в централата на икономическа полиция към СДП няма подобна информация. Не фигурира и искане от Държавната агенция за метрология и технически надзор за съдействие при проверка на кантарите, каквато е практика при такива случаи. В СДП до понеделник нямаха информация дали полицаи от някое от трите РПУ-та, на чиято територия се намират площадките, са извършвали проверките. Запознати с практиката в столичната дирекция коментираха, че дори и да е имало искано съдействия от метрологията до РПУ-тата, то те се отразяват и в архива на СДП. И такава информация няма.

В същото време от Столична община обявиха пред Mediapool, че за две години икономическа полиция към СДП е извършила общо пет проверки на балирането на отпадъци. Две са по искане на Софийска градска прокуратура и три – по искане на районната прокуратура. От "Московска" 33 твърдят, че всички са приключили с отказ за образуване на наказателно производство срещу длъжностни лица от общинската администрация и че документацията ще бъде предоставена на Mediapool след като бъде окомплектована.

Пред Mediapool зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че последното прокурорско постановление е от 30 март 2007 година. Това са близо 8 месеца преди балирането на боклука да бъда окончателно прекратено.

Миналата седмица в рамките на официален отговор на общинската администрация до съветника Христо Ангеличин (ДСБ) стана ясно, че за 2006 и 2007 г. София е заплащала за балирането на средно около 1000 тона боклук на ден. След спирането на тази дейност и отварянето на депото в Суходол, както и поставянето на кантар там се оказва, че градът не произвежда повече от 750 тона смет дневно, което бе декларирано и от самия кмет пред общинските съветници. По различни поводи негови заместници също са съобщавали, че столицата не изхвърля повече от 800 тона смет на ден.

Кантарите на площадки за балиране, които би трябвало да са контролирани от Столичния инспекторат, са показвали средно по 970 тона на ден през 2006 г. и по 1024 тона през 2007 година. През 2005 г. те са балирали по 726 тона смет на ден.

Разликите между официалната информация за балираните количества и официалните изказвания на кмета водят до липсата на едни 10 милиона лева общински пари, вече платени за тази дейност. Обвиненията на ДСБ срещу кмета за безпрепятствено източване на общински пари бяха посрещнати от Борисов с тезата, че така се отклонява общественото внимание от атаките срещу БСП за горските заменки.

Кметът не присъства на заседанието на общинския съвет, когато трябваше да отговори за евентуалните далавери с балирането, но докато беше на друго медийно събитие коментира, че нещата са чисти и това е доказано от проверка на икономическа полиция. Той не конкретизира нито кой е предизвикал такава проверка, нито какъв точно е бил нейният предмет.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?