Столичната топлофикация обясни високите сметки за парно с по-студения март

Столичната топлофикация обясни високите сметки за парно с по-студения март

Масови оплаквания от високите сметки за парно в София за март. Потребители негодуват, че фактурите им са за драстично по-високи суми в сравнение с по-студените февруари и януари, въпреки че средната температура през третия месец на годината е била по-висока от предходните два.

От "Топлофикация - София", обясниха по-високите сметки с това, че март 2018 г. бил по-студен от същия месец на 2017 г. Средната месечна температура през миналия месец била 6 градуса, а през март 2017 г. - с три градуса по-висока.

"В резултат от по-ниската температура през март  2018 г.  фактурираната топлинна енергия за месеца е 527 607 МВтч, докато през март 2017 г. на клиентите са фактурирани 368 790 МВтч топлинна енергия", обясниха от дружеството. Сметките за парно в масовия случай са прогнозни. Те се изчисляват на базата на потреблението за същия месец на миналата година, което се коригира с определен коефициент. Той зависи от разликата в месечните температури - колкото по-голяма е тя, толкова по-голям е коефициентът. Това допълнително довело до увеличаване на сметките, обясниха от "Топлофикация".

Освен това цената на парното скочи с 23% през април миналата година и това допълнително помпа разликата между сметките за март 2018 г. и март 2017 г.

От там напомниха, че реално потребената от клиентите енергия през отоплителния сезон ще стане ясна след засичането на топломерите и формирането на изравнителните сметки.

Споделяне

Още от Бизнес