Столичната Топлофикация поиска проверка на високите януарски сметки

Столичната Топлофикация поиска проверка на високите януарски сметки

Общинската "Топлофикация-София" е поискала от топлинните счетоводители, с които работи, да проверят всички януарски сметки за парно, които са със 17 на сто по-високи от декемврийските, съобщиха от дружеството в петък.

"Въпреки че "Топлофикация София” не отговаря пряко за разпределението на индивидуалните сметки в сградите, ние не можем да стоим безучастни, когато при някои от абонатите ни има ръст на сметките, надвишаващ средният от 17%. Затова в интерес на клиентите използваме правото си да поискаме от топлинните счетоводители този допълнителен анализ. За нас е важно всички страни да са наясно на какво се дължи увеличението на сметките и съответно да могат да бъдат предприети конкретни стъпки”, отбелязва шефът на общинската фирма Стоян Цветанов.

Топлинните счетоводители имат срок до края на февруари да дадат обяснения за увеличението над 17 на сто в отделните случаи и сгради. Столичното парно, което също е регистрирано като фирма за дялово разпределение, вече е започнало проверка в обслужваните от него 155 сгради.

Според топлофикацията значително по-високите от очакваното сметки са резултат основно на кражба на топлинна енергия в сградите, или некоректно е променян прогнозният дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите. Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално. Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им.

Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, уж отказалите се имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, обясняват от топлофикацията.

"Въпреки че не сме нормативно задължени, всеки месец изпращаме до близо 14 000 домоуправители в София информацията, която постъпва при нас от топлинните счетоводители, за разпределението на отчетената от общия топломер енергия по апартаменти. Така гарантираме пълна прозрачност и хората могат да видят кой каква тежест поема в рамките на отоплителния сезон и дали има притеснителни случаи в техния блок”, обяснява още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес