Столичната улица "Славянска" осъмна като "Пеевска"

Акцията на "Да, България" е, за да няма съмнение кой управлява Министерството на икономиката

Столичната улица "Славянска" осъмна като "Пеевска"

Столичната улица "Славянска" осъмна като улица "Пеевска". Акцията е дело на активисти от "Да, България!", "за да е ясно на всички кой реално ръководи Министерството на икономиката и чии интереси защитава "министър" Караниколов", се казва в съобщение на партията до медиите.

Към новите табели на кръстовището на улицата с ул. "6-ти септември" е добавена и табела с кратка информация за реалния принципал на министерството. Тя гласи:

"Делян Пеевски е корумпиран български политик, медиен магнат и бизнесмен. Заедно с други български и руски мафиоти, притежава голяма част от българската икономика Управлява империята си с подвластното му Министерство на икономиката. Емил Караниколов отдавна изпълнява поръчки на Пеевски. Помага му със скандалното придобиване на Булартабак и Дипломатически клуб Бояна. Като министър прокарва апетитите му към София Тех Парк, Дунарит и Българска банка за развитие, която се очаква да се превърне в следващата КТБ."

От "Да, България!" призовават министъра на икономиката Емил Караниколов да подаде оставка, за да се подобри инвестиционния климат в страната.  

Партията отново призовава премиера и депутатите да потърсят политическа отговорност от Караниколов. Той беше предложен на поста от квотата на партия "Атака".

Аргументите за исканата оставка са скандалите в оръжейната индустрия, назначаването на "офшорен адвокат" за директор на държавната търговска банка (бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев се готви да оглави ББР – бел. ред.) и срива на чуждите инвестиции.

Позицията на "Да, България!":

"Министъра подканяме за малко достойнство, така че да ограничи непоправимите щети върху цели сектори в икономиката и да престанем да затъваме във всестранното възприятие на България като инвестиционна дестинация от бананов тип.

Използването на държавата като личен инструмент, скандалите в оръжейната индустрия, назначението на офшорен адвокат за директор на държавната търговска банка и катастрофалните резултати в привличането на чуждестранни инвестиции са конкретните причини за оставката.

Като в приказката "крадецът вика - дръжте крадеца" Караниколов обвини наскоро протестиращите работници от "Емко" в рекет към държавата. Същата тази държава, която месеци наред под неговия надзор извършваше рейдърска атака спрямо частния субект, в която очевидно овладяването на дружеството оправдава средствата и ресурсите от хазната, а спазването на закони и конституция е само на думи (публичното обявено помирение между "Емко" и държавата тепърва ще трябва да устои проверката на времето, като е ясно, че апетитите за оръжейни активи остават високи...). Данъкоплатците обаче  нямаха и нямат нужда от никакво раздуване на "сметката КТБ" чрез поредните странни търговски сделки, администрирани от министъра.

При атаката срещу "Емко" Караниколов впрегна държавните лостове в полза на мътни частни интереси, неумело прикривайки се зад тюлената завесa на загрижеността. Неслучайно седмици наред протестите на засегнатите работници не стихваха, докато предприемачи се чудят кога "държавата" ще си пожелае техния бизнес.

Не по-малко скандална е подготовката на новата КТБ - Българската банка за развитие, оглавена от водещия офшорен специалист Стоян Мавродиев. Това крещящо назначение се случи заради директното разпореждане на Караниколов. Не се заблуждаваме, че Караниколов самостоятелно е направил този избор - все пак неговата ролята за налагането му е безспорна, а с нея върви и задължителната политическа отговорност. Подобни недопустими действия само затвърждават липсата на желание сред нормалните пазарни субекти да инвестират в по-добро бъдеще на страната ни.

Закономерно нивото на чуждестранни инвестиции е на най-ниското си ниво, невиждано от години. Независимо от скандалите, винаги има надежда да се започне начисто. Но принципалът на принципала в икономиката не е в Министерски съвет, а в огледалото на г-н Бойко Борисов и обитава хотел "Берлин", затова първата стъпка за новото начало е скъсването на компрометираните връзки.

Министър Караниколов е обикновен сламен човек, който не служи на данъкоплатците, нито пък спазва конституцията."

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?