Столичната управа открито яхна стачката

Идеята на кандидата за втори кметски мандат в София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за парични бонуси на стачкуващите учители ще бъде тема на извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС), която ще се проведе 10 дни преди изборите. Официално Борисов се води в отпуск от кметството, докато трае предизборната кампания.

Съветниците от БСП и НДСВ Асен Златев и Кирил Арсов открито го обвиниха, че си прави PR на гърба на стачкуващите. Въпреки това първият подкрепи проекта, а вторият се въздържа.

Във вторник комисията по образование в СОС прие тази оферта почти единодушно. Ако това решение обаче бъде потвърдено окончателно в четвъртък, от “Московска” 33 практически ще заложат нов конфликт в столичното образование.

Комисията прие да се “изплати до една брутна заплата като парична награда на педагогическия и непедагогическия персонал в столичните училища”. Парите ще дойдат от икономисаните средства от фонд “Работна заплата” до 30 септември тази година.

Два конфликта

Първият проблем възниква поради факта, че училищните директори са на пряко подчинение към регионалните инспекторати към Министерството на образованието и науката (МОН). С това решение те ще бъдат са задължени да изплатят средства от паричните фондовете, които управляват. Директорите обаче могат да дадат заплати не на стачниците, а на онези, които са работили по време на протеста.

С решението на СОС директорите реално ще получат още един механизъм за влияние върху стачката.

Политическата и зле преценена декларация в действията на съвета прозира и от факта, че спестените пари могат да се дадат от директорите и без решение на СОС. “Почти със сигурност ще се стигне до скандали в някои училища и някои директори ще пострадат”, призна съветникът Кирил Топалов (СДС).

Втора драма, която ще възникне за учителите е, че заплатата, която ще вземат въпреки стачката си, ще се отрази върху техните надбавки за Нова година. Причината е, че СОС ще гласува изхарчване на икономии, които реално няма да имат нищо общо със спестените заплати. През септември учителите са стачкували едва шест дни.

Администрацията на Бойко Борисов разкри преди дни плана си за разпределение на спестените пари във фонд “Работна заплата” като бонуси към първата работна заплата на преподавателите след приключването на протестите.

В София има 186 общински училища с 11 000 учители, чието средно брутно възнаграждение е 450 лева. Ако се приеме за меродавна статистиката на синдикатите за приблизително 97 процента стачкуващи училища, то това означава, че СОС ще гласува за разпределението на около 5 милиона лева допълнително.

Бърза организация

След становището на администрацията, общинските съветници побързаха да не останат назад и бързо се организираха в подписка. Така постъпи предложението за извънредна сесия, подписано от 26 членове на градския парламент от групите на ССД, “Демократи за София”, БЗНС, ДП, “Гергьовден” и СДС. Официалната тема е “обсъждане на възможностите Столична община да приложи всички дадени ѝ от закона механизми, за да подпомогне финансово педагозите от общинските учебни заведения”.

Дебатът около учителската стачка се пренесе в изборната кампания в София преди десетина дни като не остана кандидат, който да не се изказал по въпроса.

Докато Бойко Борисов се срещаше с учителското съсловие миналата седмица, малко след това се появи шефът на дирекция “Образование” в общината, който обяви възможния законов механизъм да се подкрепят учителите.

По закон стачкуващите нямат право на заплати, докато не изпълняват своите трудови задължения. Въпреки това Столична община е намерила механизъм да заобиколи тази пречка. През юли Министерството на финансите е разрешило на администрацията на Бойко Борисов да преразпределя спестените пари от фонда за училищата, както сметне за нужно. Именно тази вратичка ще бъде използвана в този случай.

За решаване от следващия СОС остана раздаването на безплатни карти за градски транспорт на преподавателите, въпреки че бе предложено за следващата сесия. Това би струвало още 5 милиона лева.

Гласове “против”

Според шефа на бюджетната комисия Иван Нейков (СДС) подобно действие е срещу правилата.

“По закон докато трае една стачка, участниците в нея нямат право да получават заплати. Това е валидно за всички сектори в икономиката. Обратно е срещу правилата. Ако Столична община или СОС толкова много искат да покажат съпричастност, нека всеки общински съветник и чиновниците да дадат своите заплати за последния месец в стачния фонд”, добави Нейков.

Преди ден зам.-главният прокурор и шеф на Върховна административна прокуратура заяви, че по време на стачката учителите могат да получават единствено компенсации от стачен фонд, който се попълва от самите тях или от профсъюзите им. Всяко друго заплащане противоречи на закона, заяви той по повод намеренията на редица общини да компенсират учителите за пропуснати при стачката заплати.

Тезата за политизиране на учителската стачка се прокарва все по-открито от страна на правителството, но до този момент никой не е назовал директно кой се възползва от ситуацията. Учителите отказват да бъдат свързвани с интереси на опозицията, но представители на мнозинството посочват, че протестът е много добре организиран и много добре финансиран – нещо, с което до този момент учителските синдикати не са се справяли.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?