Столични болници в паника, че НЗОК ги оставя без пари

Столични болници в паника, че НЗОК ги оставя без пари

Разчети на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) хвърлиха в паника столични болници, че остават без пари по клинични пътеки в последните месеци на годината. Общински съветници от ГЕРБ разпространиха в петък анексите към договорите на три здравни заведения с НЗОК, от които става видно, че лимитите са занулени. Въпреки наличието на тези документи от НЗОК обявиха тези твърдения за "нелепи".

От анексите става ясно, че I-ва МБАЛ е без средства за септември, октомври, ноември и декември. Болница "Шейново" пък е без пари през ноември и декември. Същото е положението във II-ра МБАЛ.

От групата на ГЕРБ в градския парламент заявиха, че се очаква допълнително до 25% орязване на държавната субсидия за функционирането на болниците. Така общият дефицит за общинското здравеопазване в града може да нахвърли 10 милиона лева.

"Няма как да покрием всички тези дефицити по дейностите "държавна отговорност". При съставянето на бюджета на София за 2009 година ние предвидихме орязване на средствата с 10%. Над тази сума не можем да покрием недостига, защото ще трябва да вземем от парите за детски градини, ремонт на улици и други чисто общински отговорности", коментира общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова.

Председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ) добави, че НЗОК явно са решили да дублират политиката на правителството по орязване на разходите за здравеопазването.

"Докато държавата раздава милиарди на близки до властта хора, измисля си кризи, образованието и здравеопазването са в колапс", добави лидерът на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

Пред Mediapool Жени Начева, шеф на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК обясни, че болниците ще си получат парите по клинични пътеки за четвъртото тримесечие. "Абсурдно е да се мисли, че болните ще останат без лечение, а лечебните заведения без средства", коментира тя. По думите ѝ в справките за разпределението на парите от клинични пътеки по тримесечия не са посочени парите, които ще се изплатят през последните месеци, тъй като все още е рано за това.

От НЗОК са изненадани, че болничните директори реагират по този начин, тъй като касата всяка година изпраща подобни справки до лечебните заведения. "Средствата, които болниците ще получат за последното тримесечие ще са приблизително равни на тези за предходните тримесечия.

При изчерпването на бюджета на касата за болнична помощ се отблокират средства от оперативния резерв, който е наличен и това ще стане октомври месец", обясни Начева. "Така че няма повод за притеснения", допълни тя.

Заради слабата събираемост на приходите от здравни вноски отдавна лекари и синдикалисти правят прогнози, че парите на НЗОК ще се изчерпят през есента.

Регулативните стандарти на НЗОК, които миналата година бяха отменени от ВАС, за първото тримесечие на тази година бяха още по-рестриктивни. Общопрактикуващи лекари и специалисти от цялата страна получиха за първото тримесечие направления и суми за медико-диагностични изследвания, които са равни, дори по-ниски от тези за последното тримесечие на миналата година въпреки по-високия бюджет за 2009 година.

Споделяне

Още от България