Столични контрольори са против по-висока глоба за гратисчиите

Против увеличението на глобата за нередовни пътници от 10 на 20 лева се обявиха 120 контрольори от градския транспорт. Според тях, мярката няма да повиши събираемостта и ще доведе до повече агресия от нередовните пътници.

Георги Данчев, който е контрольор от 9 години и негови колеги преди месец изпращат становище до транспортната комисия в общината, че по-високата глоба няма да доведе до желания ефект.

"Аз съм започнал от глоба 4 лева, сега глобата е 10 лева. Значи събираемостта на глобата от 4 лева... много по-лесно се глобяваха гражданите, отколкото сега на 10 лева. Защото 10 лева са си 10 лева. Ако стане пък 20 лева, това е все едно едно семейство да си купи храна за два дни примерно да се храни", коментира Данчев пред БНТ.

От Центъра за градска мобилност са на обратното мнение. Оттам очакват 5-6 милиона лева ръст на приходите заради по-високите санкции и не смятат за основателни притесненията на контрольорите.

"Общо взето, при всяко покачване на глобата те имат такива опасения, които при повишаването на глобата от 5 на 10 лева не се случиха. Напротив, увеличиха се пътуващите с превозни документи, просто намаля гратисът", заяви Николай Костов, управител на Центъра за градска мобилност: .

През миналата година са глобени 75 000 пътници. От началото на тази година те са 4500. Издадени са и 800 акта.

Контрольорите се опасяват, че агресията на нередовните пътници ще ескалира.

"Преди около месец на околовръстния път в Овча купел някакъв мъж ни извади пистолет, газов пистолет се оказа после. Той избяга, предали сме го на съответните органи и непрекъснато пишем обяснения във връзка с този газов пистолет", разказа Данчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?