Столични квартали са без ток заради вятъра

Над 12 хиляди души в София са останали без ток заради силния вятър, съобщиха от ЧЕЗ. Проблеми заради скъсани проводници има и в района на Враца, Сапарева баня и Кюстендил.

Части от столичните квартали "Драгалевци", "Витоша" и "Горна баня" са без ток. Бурята остави без електрозахранване и хижите и лифта на Витоша, посочват от ЧЕЗ. Аварийните екипи на дружеството вече втори ден работят по отстраняване на повредите, които вятърът в Западна България продължава да причинява, съобщиха от компанията.

Силно затруднена е работата на Витоша поради особеностите на терена и множеството паднали дървета. Действията в района в момента са преустановени.

Междувременно над 200 клиенти на ЧЕЗ в района около Плевен са останали без електричество заради кражби на съоръжения. Посегателствата продължават да са сериозен проблем за компанията, посочват от пресцентъра ѝ. От началото на 2008 г. досега щетите, причинени от кражби и посегателства на съоръжения, възлизат на над 18 млн. лева, отбелязват от ЧЕЗ.

Ураганният вятър, който бушува от две денонощия у нас, продължава с пориви със скорост над 20 километра в час. Очаква се вятърът да утихне в сряда вечерта.

Той причини много материални щети и държи екипите на Гражданска защита на крак повече от 48 часа. Само за изминалото денонощие екипите на Гражданска защита са реагирали на 228 сигнала за паднали от силния вятър дървета, клони, недобре укрепени рекламни съоръжения, елементи от строителни конструкции и др.

Заради силния вятър пристанището в Бургас е затворено. Забраната за маневриране на малки и големи плавателни съдове в акваторията на залива е наложена от вторник сутринта и още не е отменена. Силата на вятъра и днес достига 18-20 метра в секунда.

В Малко Търново силният вятър е отнесъл покривната конструкция на Младежкия дом в града и съседните къщи са били без ток за известно време.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?