Столични лекари искат специален статут за 4 болници, поемащи спешните случаи

Столични лекари искат специален статут за 4 болници, поемащи спешните случаи

Специален статут за четири болници, които и в момента поемат най-тежките случаи, включително при бедствия и инциденти като този край Своге. За това настояха във вторник от Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз в писмо до институциите.

На заседание на управителния съвет на колегията е била обсъдена необходимостта от ясна стратегия за организация, координация и логистика при оказването на спешна медицинска помощ при бедствени ситуации, аварии, пътно-транспортни инциденти със значителен брой пострадали на територията на вече многомилионна София.

“Предлагаме да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности и звена за интензивно лечение с различни профили, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област“, се казва в писмото на СЛК.

Оттам предлагат да се подобрят комуникациите на структурите в държавата при тежки инциденти като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип.

От СЛК предлагат тези центрове за София и София-област да бъдат институтъ за спешна медицинска помощ “Пирогов”, ВМА, бишвата окръжна болница “Св. Анна” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Четирите болници ще трябва да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24 часова спешна дейност

И в момента това са болниците, които поемат най-тежко пострадалите пациенти в подобни ситуации.

От СЛК обаче смятат, че трябва да се осигури безлимитна дейност на на тези болници и да се обезпечи доoкомплектоването с апаратура, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.

“За тези центрове е необходимо подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС и изграждане на call-центровете в болниците“, посочват от СЛК.

Столичните лекари предлагат още да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база в тези болници, които да са в готовност да поемат пострадалите при тежки инциденти.

“Да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между Центъра за спешна медицинска помощ и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ“, предлагат още от СЛК. 

Споделяне

Още от България