Столичните бали с боклук убиха жена в Цалапица

Столичните бали с боклук убиха жена в Цалапица

Жена на 51 години от град Стамболийки е била убита на място в сряда при разтоварване на балирания боклук на София на сметището край пловдивското село Цалапица, съобщиха за  Mediapool от пловдивската полиция. Инцидентът е станал в 11.30 часа сутринта.

Тя е била затисната, когато балите са били изсипвани от ТИР, който ги е транспортирал до сметището от площадките за балиране в София. От полицията обясниха, че 51-годишната С.С. се е оказала твърде близо до камиона и бала с тежест близо тон е паднала отгоре ѝ.

По информация на Mediapool Окръжна прокуратура - Пловдив вече е образувала досъдебно производство за убийство по непредпазливост срещу неизвестен извършител. Главен заподозрян е шофьора на камиона.

Жената е работила за фирма “Витком” ООД, която се занимава с изкупуване на вторични суровини и по време на инцидента е изпълнявала своите служебни задължения. Нещастният случай може да усложни допълнително ситуацията около софийския боклук. Договорът за транспортиране на балите към Цалапица изтича на 8 ноември.

Пред Mediapool кметът на София Бойко Борисов заяви, че Столична община не може да поеме отговорност за инцидента. “Ние си плащаме за извозването на балите. Плащаме на оператора да тяхното съхранение и спазването на безопасността на депото е негово задължение. Всеки ден стават такива нещастни случаи. Отговорността в този случай е на тези, които управляват депото. От него не бива да се прави политика”, каза Борисов.

Оператор на депото е пловдивската фирма “Водстрой”. Управител е Добринка Славова, която е жена на зам.-кмета на Пловдив Атанас Славов. Негов ресор е именно екологията, а според правните регистри той притежава 9 процента от акциите на “Водстрой”. Преди четири години Славов е назначен за зам.-кмет от квотата на БЗНС. Потърсен за коментар, той не вдигна мобилния си телефон.

От своя страна техническият ръководител на депото Петър Тодоров заяви преди БТА, че всички работници на сметището трябва да са преминали през инструктаж за безопасност на труда - всеки във фирмата си.

“Работниците са инструктирани, че когато се разтоварват балите, трябва да стоят далеч от камиона, но жената е била много близо”, добави той. Според него на шофьора не би трябвало да се вменява вина, тъй като той не е нарушил с нищо указания ред.

Столична община в момента води разговори за удължаване контракта за извозването на балите към Пловдив. Партията на Бойко Борисов ГЕРБ спечели изборите и в града под тепетата.

Новият кмет Славчо Атанасов обаче и до този момент не е дал знак, че е готов да предприеме този изключително непопулярен сред жителите на града ход със софийския боклук.

Споделяне

Още от България