Столичните бали смет се разселват в четири общини

Столичните бали смет се разселват в четири общини

Всички 150 хил. тона балиран от години столичен боклук ще бъдат откарани в депата на четири общини в страната – Ловеч, Карлово, Цалапица и Севлиево, като за „услугата” те няма да получат никакви допълнителни средства, освен таксите, които ще плати Столична община за обработката и съхранението на сметта. Това реши правителството на заседанието си във вторник.

Предишното депониране на столичните боклуци в Пловдив стана срещу правителствена помощ за милиони левове.

Караджова обясни, че до това решение се е стигнало, за да се избегне отказа на дадени общини да приемат боклука от други населени места.

"Този проблем не е вчерашен. През 2005 г. част от въпросите с балираните отпадъци на София бяха решени с много трудности. Имаме наказателна процедура от ЕК, тя още не е отменена. Заради тази липса на солидарност между общините, която води до негативни национални резултати – това ни принуди да приемем промени в Закона за отпадъците, съгласно които до 10% от оставащия капацитет на съоръженията за третиране на битови отпадъци, в случай че са изградени предимно с държавни пари, могат да се използват по разпореждане на правителството за решаване на проблеми на други региони", каза Караджова

Най-много от оставащите бали смет отиват в Карлово – 60 хил. тона, 30 хил. тона за Цалапица, 20 хил тона за Севлиево и 40 хил. тона за Ловеч.

На въпрос как ще се избегне гражданското недоволство от изпратения чуждо боклук и то без пари, Караджова отговори: "Твърде дълго продължи този рекет и ако наистина имаше едни разумни приемливи искания, ние нямаше да стигнем до промени в закона за отпадъците. Но тъй като я няма тая солидарност сред българските общини, се наложи тази промяна. Явно ще има недоволни. Но това е едно справедливо решение. Когато общините изградят свои собствени съоръжения, тогава никой няма да депонираха отпадъци на тяхна територия. Към момента обаче това са депа, построени с вашите пари и с нашите пари, така че мисля, че държавата трябва да реши един много сериозен проблем, тъй като санкциите, които ще дължим ще се плащат пак от всички".

Караджова упрекна общините за слабия интерес към проекти за инсталации за рециклиране на отпадъци, водни съоръжения и канализация, финансирани с европейски и държавни пари. За сметка на това общините изпълняват проекти за ремонт на площади и градинки, саниране на сгради, защото от тях ефектът е видим за всички граждани и се правят, за да се трупат дивиденти за местните избори през 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България