Столичните хотели "Хилтън“ и "Кемпински Зографски" с нови собственици

Два петзвездни хотела в София - "Хилтън“ и "Кемпински хотел Зографски“, са с нови собственици. Лобистът бизнесмен Спас Русев е купил "Хилтън“ за 24 млн. евро, докато фирма, свързана със собствениците на варненската група "Химимпорт“ е пред сключване на сделка за "Кемпински“ на цена между 40 - 50 млн. лв., съобщи в."Преса".

От  "Химимпорт“ официално отрекоха пред Mediapool да имат нещо общо със сделката и дори заявиха, че не знаели за продажбата на хотела. От няколко години наследниците на починалия през 2007 г. Иван Зографски се опитват да продадат имота. През годините интерес към него имаха оманци, руснаци и израелци, но до сделка не се стигна. Хотелът е построен през 1979 по проект на японския архитект Кишо Курокава и в началото се казваше "Витоша Ню Отани“. През 1994 г. той беше купен от Иван Зографски за 65 млн. германски марки. Три години по-късно той сключи договор с веригата "Кемпински“ за управлението на хотела.

Хотел "Хилтън“ е втора придобивка за Спас Русев, който през 2012 г. купи и столичния "Радисън“ срещу Народното събрание. Пред в.“Преса“ Русев потвърждава, че цената е от порядъка на 24 млн. евро. Бизнесменът се насочил към покупката на хотела, защото бил обявен официално за продажба и в същото време е в перфектно състояние, без да има нужда от ремонт.

Столичният хотел от международната верига "Хилтън" беше пуснат в експлоатация през 2001 г като първоначално негови собственици бяха френската компания "Сибекс", "Хилтън интернешънъл", "Главболгарстрой" и Столичната община. През 2005-2006 г. ирландската "Куин груп" изкупи всички дялове. За 2012 г. приходите на хотела са 13.6 млн. лв. и се увеличават с 1.25% спрямо 2011 г., а печалбата е 1.29 млн. лв., което е спад с 2% спрямо предходната година. С годишна заетост от 62% "Хилтън“ е един от най-успешните столични хотели.

Преди да купи двата хотела Русев стана собственик на къщата на бившия председател на парламента Стефан Савов на ул.“Врабча“.

Спас Русев беше сред основните фигури в реденето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Като негови назначения в кабинета на НДСВ и ДПС се сочеха юпитата Николай Василев, Милен Велчев, Любка Качакова, Пламен Петров, които дойдоха от чужбина. Те гальовно го наричат "вуйчо" и "нашия Спас".

Спас Русев е сред собствениците и на телекомуникационната компания "Телелинк".

Споделяне

Още от Бизнес