Столичните общинари искат повторно договаряне със "Софийска вода"

Концесионният договор между "Софийска вода" и столичната община да се преразгледа в частта за изпълнение на инвестиционната програма и за методиката за коригиране на цената на водата, реши столичният общински съвет днес. Общинският съвет възложи на кмета Стефан Софиянски да внесе предложение за преговорите до 15 септември.

Ако "Софийска вода" не се съгласи на разговори, може да се стигне до прекратяване на концесионния договор, каза председателят на столичния съвет Антоан Николов. Общинският съветник Стефан Василев предложи преди местните избори да има специална сесия за обсъждане на концесията по водоснабдяването.

На 5 септември столичната община и "Софийска вода" започват преглед на договора, за да се определи размерът на бъдещите инвестиции, каза пред журналисти заместник кметът Иван Генчев. Според него "Софийска вода" оспорва определената от мониторинговото дружество "Омонит" глоба от 3.2 милиона лева за неизпълнени инвестиционни ангажименти. Не се обжалва санкцията, а нейният размер, обясни Гечев.

Според съветници от левицата е по-добре договорът да бъде развален, ако "софийска вода" продължава да не изпълнява програмата си за инвестиции.

Левият кандидат-кмет Стоян Александров се срещна в началото на юли с шефа на "Софийска вода" Джим Саутуърт. Тогава Александров поиска информация как се изпълнява концесионният договор и как се реализира инвестиционната програма на частното дружество. "Попитах и каква ще е цената на водата през 2008 г., да знам, ако стана кмет, но не можаха да ми отговорят", обясни тогава Александров.

След изтичане на 3 г. от подписването на договора вероятно ще се наложат промени, поясни левият кандидат-кмет, но не уточни какви ще са те.

Споделяне

Още от България