Столичните общинари искат задържане на цената на водата до ноември

Столичните общинари искат задържане на цената на водата до ноември

Първо да се предоговори концесионния договор за столичното ВиК и след това да се разглежда първия тригодишен бизнес план на “Софийска вода” от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), решиха в четвъртък общинските съветници.

Председателят на комисията по стопанска политика към Столичния общински съвет (СОС) Пламен Илиев съобщи, че по-рано сутринта заедно с комисията по инженерна инфраструктура са решили да предложат на ДКЕВР да отхвърли предложения тригодишен бизнес план на “Софийска вода”.

Мотивите на общинските съветници са, че разговорите за предоговарянето на договора за частно управление ще продължат до 31 октомври и ако местната власт не успее да се споразумее с концесионера, то ще се пристъпи към прекратяване на сделката.

Необходимо е отново да изчислят заложените от фирмата прогнозирани инвестиционни разходи, защото “Софийска вода” се опитва отново да ни качи на банановото дърво”, образно се изрази общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев.

В решението си двете общински комисии са определили приоритетите за общината през следващите години. Първо се предвижда да се изгради канализация на районите на София, където такава липсва и те са се включат към пречиствателната станция Кубратово. Едновременно с това дружеството трябва да намери начин да събира възможно най-голяма сума от клиентите си и да намали загубите си по преноса на питейната течност.

Общинските съветници са одобрили и ръководството на ВиК дружеството да може  да се явява пред тях и да защитава инвестиционните си намерения. 

Общинарите от ДСБ припомниха, че в договора са фиксирани 32% загуби на вода по мрежата, а “Софийска вода” в момента отчита над 62%. Цената на водата трябва да се съобрази и със социалната поносимост за гражданите, така както е и според изискването на закона за регулиране на водоснабдителните услуги, уточниха от ДСБ.

Гласуването на предложението на решението, прието днес сутринта от двете комисии не мина и без традиционните политически нападки. Христофор Христофоров изчете декларация от името на общинските съветници от БСП, в която те поискаха веднага да се прекрати концесията за водата на софиянци, защото политическите сили от дясното пространство три години вече лъжели как тази концесия ще предостави качествена услуга за софиянци. Общинските съветници от ДСБ съобщиха, че също са склонни да подкрепят по-скоро прекратяване на концесионния договор, отколкото да се приеме предложения бизнес план за увеличаване на цената на водата до 1,44 лв. с ДДС.

Владимир Каролев (НДСВ) реагира веднага на изказването на колегите си от ДСБ, защото по негови думи всички знаели, че тази концесия била подписана заради нарочно писмо именно от Иван Костов, в качеството му на министър-председател на страната. 

Веднага след това и кметът Бойко Борисов каза, че е наглост точно от ДСБ да му говорят за концесията. Той призова общинските съветници внимателно да обмислят решението си за евентуално прекратяване на концесионния договор за столичното ВиК – а, защото има опасност столичани след кризата с боклука да влязат и във водна криза.

Европейската банка за възстановяване и развитие има специални правомощия по отношение на концесията на “Софийска вода” и Столична община не може да вземе без банката решение какво да прави с подписания договор, поясни Бойко Борисов.

“Софийска вода” поиска водата за столичани да поскъпне с близо 70%, за да може компанията да изпълни инвестиционните си намерения. Според специалистите на компанията, предложеният от тях бизнес план е изготвен на базата на вече одобрената дългосрочна инвестиционна програма на стойност 139 млн. лв. Сред предвидените дейности са монтиране на 43 хиляди приходни водомери, 10 хиляди сградни водопроводни и канализационни отклонения, разширяване на ВиК мрежата с 6 000 м, обновяване на 13 обновени помпени станции, укрепване на стената на язовир "Бели Искър”.

Печалбата на тези концесионери се изчислява на 3 млрд. щ.д., възмутиха се част от общинарите и сега ни предлагат да им разрешим да я увеличат с още 70%. Според Владимир Каролев, някои от колегите му бъркат милиони с милиарди и приходите на “Софийска вода” били под 100 млн.лв.

Според кмета, общинските съветници са му наложили да преговаря за 300 хил.лв. лихви по неиздължените суми, за които общината е била осъдена от фирмите-концесионери по чистотота – “Волф”, “ДИТЦ” и “Чистота”. И “в момента те  ме гледат доста ехидно като се опитвам да им взема законно присъдените им пари”, оплака се столичния кмет. Фирмите – концесионери не бързат и “ще тупат топката” по преговорите, докато тези 300 хил.лв. лихви набъбнат до 6-7 млн.лв. предупреди Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?