Столичните общинари пак опитаха да заобиколят забраната за заменки

Столичните общинари пак опитаха да заобиколят забраната за заменки

За трети път Столичният общински съвет се опита да заобиколи законовата забрана за заменки на имоти, за да придобие спорен терен, отреден за строителство в район "Слатина". Идеята е общината да го получи като дарение от неговия частен собственик и в същото време да му дари два общински имота в "Лозенец" и "Оборище".

Тази схема вече беше използвана веднъж, за да се замени терен в кв. "Изток", притежаван от сина на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков. Той беше дарен срещу дарение на общински парцел в кв. "Дианабад". Мотивът отново беше запазване на зелена площ, върху която иначе може да се строи, а поводът - протести на хората от "Изток".

Случаят с имота в "Слатина" е подобен. Теренът на частния собственик Венцислав Дучев в момента е зает от детска площадка и трафопост. За него има издадено разрешение за строеж още през 2011 г., което позволява издигането на жилищна сграда. Това обаче предизвика протести от страна на живеещите наоколо и накара местната администрация да търси решение на проблема. Неотдавна кметът на София Йорданка Фандъкова даде разрешаването на конфликта между жители и инвеститори в "Слатина" като пример за това как трябва да се работи по подобни казуси. Контекстът бяха спрените преписки в район "Младост", които блокираха и строителството на конфликтни терени в квартала.

Предишният път предложението не мина, тъй като отново не събра нужното мнозинство, преди това беше оттеглено в последния момент, тъй като се очертаваше същият резултат.

Съмнения

Предложеното решение е общината да получи като дарение имота на Дучев, който е оценен на 3.743 млн. лева, и в същото време да му дари два свои терена - един в близост до мол "Парадайз" в "Лозенец", и втори на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково". Общата оценка на двата общински имота е по-висока от тази на частния терен и за това се иска от Дучев да доплати разликата от 409 000 лева. Според съветниците от БСП обаче цените на публичните имоти (2.226 млн. лева и 1.886 млн. лева) са занижени.

Войслав Тодоров от коалиция "Сердика" допусна, че решаването на проблема на хората в "Слатина", ще прехвърли напрежението в "Лозенец" и "Оборище", тъй като двата общински имота са заобиколени от жилищни сгради и са единствените незастроени. Подобно нещо се случи и в случая с "Изток", където недоволни след "насрещните дарения" сега са жителите на "Дианабад", които не искат нови строежи. Според Тодоров случаят "мирише", след като вече трети път точката за насрещните дарения влиза в дневния ред.

Опасен прецедент

Проблем в предложението видя и Борислав Бориславов от СДС. Той определи ситуацията като "абсурдна", тъй като не се позволява на инвеститор, който има право да строи на даден имот, да осъществи намеренията си и то по незаконен начин. "Това е опасен прецедент и вероятно ще има и други такива", коментира Бориславов и припомни, че има много реституирани имоти в зелени площи, а собствениците им не могат да ги използват. За това трябвало да се намери начин да бъдат обезщетени.

В крайна сметка предложението събра 44 гласа за при нужни 46, за да бъде прието. Един от вносителите му - Андрей Иванов от ГЕРБ, покани изказалите се против да отидат и да обяснят мотивите си на гражданите на "Слатина" при следващата среща с тях. Той добави, че идеята е единствено да се реши проблемът на хората, а дали оценките са адекватни, могат да преценят само специалисти, каквито съветниците не били.

Без референдум за парното

Общинарите отхвърлиха и искането на "Демократична България" за референдум за това дали да се поема общински заем за изграждане на инсталация за производство на топлоенергия от гориво, получено от преработка на отпадъци. Искането беше формално внесено от гражданска инициативна група, която представи подписи в подкрепа на референдума.

То обаче не беше подкрепено с аргумента, че така ще се загубят 90 млн. евро от оперативната програма "Околна среда", освен това инсталацията, която ще е на площадката на ТЕЦ "София", ще е безопасна и полезна. Тя ще намали разходите на "Топлофикация" и в същото време ще затвори кръга при обработката на софийския боклук. Според някои съветници пък въпросите за референдума са некоректни.

Сред тях е и въпрос за задължително поименно гласуване на общинските съветници. То и сега е такова, но информацията за това кой как е гласувал е трудно достъпна. Председателят на съвета Елен Герджиков обяви, че до няколко месеца този проблем ще бъде решен, тъй като системата за гласуване ще бъде сменена с нова. Тя ще позволява по-голяма прозрачност.

Още по темата
Още от България