Столичните общински болници ще осигурят четири екипа за Спешна помощ

Йорданка Фандъкова

Четири екипа медици от общинските болници в София ще помагат на столичното звено на Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи кметът Йорданка Фандъкова след като се срещна с министъра на здравеопазването по повод на тежките проблеми със спешната помощ.

Министър Андреева е обещала здравното министерство да осигури 30 екипа за спешна помощ в столицата. Фандъкова се е ангажирала да командирова за 45 дни лекари и сестри от общинските болници за нуждите на Центъра за спешна помощ в града. За тях ще бъде осигурено допълнително възнаграждение.

"Добре е, че диалогът е възобновен. С екипа на министерството поехме ангажимент за четири екипа, които да бъдат предоставени от четирите общински многопрофилни болници за нощни дежурства, да бъдат командировани в Центъра за спешна помощ временно, докато се реши трайно въпросът", каза след срещата Фандъкова, цитирана от БНР.

"На територията на Столичната община има създадени пет изнесени кабинета в крайните квартали на София. За съжаление, три от тях не се ползват в момента, защото няма екипи. В общинските болници, както и в 21 диагностично-консултативни центрове има дежурни кабинети, които и през нощта приемат всеки, който потърси помощ", продължи столичният кмет.

"Приехме и идеята за създаване на по-добра координация чрез комуникационна система. Ако това направи министерството, ние ще съдействаме", каза още Йорданка Фандъкова.

А в коментар за БТА зам.-здравният министър Бойко Пенков допълни, че от министерството чакат отговор до утре от мобилния оператор "Виваком" за възможностите за възстановяване на тел. 150. Много от държавите са запазили подобен местен номер за спешни повиквания, като тел. 112 също ще работи, допълни той.

Д-р Пенков коментира декларация на Асоциацията на работещите в спешната помощ, в която се иска отмяна на заповед на министър Таня Андреева. Протестиращите лекари тази сутрин изразиха безпокойство, че заради тази заповед ще се наложи екипи от страната да дават дежурства в Спешна помощ - София.

"В заповедта няма посочени срокове и никакви задължителни елементи, тя дава нормативно основание на колегите, ако има нужда, да се подсилят екипите в столицата, при условие че са подсигурили нуждите на градовете, в които работят", обясни д-р Пенков.

Той добави, че са водени разговори с директори на болници в столицата дали могат да помогнат с екипи. Директорите са предоставили имена на 90 лекари, изразили готовност да дават дежурства в спешната помощ при нужда.

Споделяне

Още по темата

Още от България