По примера на депутатите:

Столичните общински съветници ще взимат представителни, но по-скромни

Заради извънредните им харчове, отрязаха надбавките на обикновените чиновници

Столичните общински съветници ще взимат представителни, но по-скромни

По примера на депутатите столичните общински съветници се готвят за си узаконят представителни разходи, каквито в момента не получават. Както при депутатите, където тези средства са регламентирани в правилника за дейността на парламента, така и в София това ще стане с промени в правилника за дейността на общинския съвет. Очаква се той да бъде приет в края на месеца, но да влезе в сила със задна дата от 1 май.

Различното от депутатите е, че общинските съветници ще получават по-скромни възнаграждения. Безотчетните пари в плик на депутатите са две трети от месечната им заплата. Тези на общинските съветници ще бъдат до 50% от заплатата на председателя на Столичния общински съвет, който в момента взима около 1600 лв.

Другата разлика е, че техните представителни няма да бъдат безотчетни, а ще се дават срещу представен отчет за направените разходи, който трябва да е подкрепен с касов бон и фактури. Разходите до 800 лв. ще могат да се правят за работни обеди и вечери, среща с избирателите, дискусии по актуални теми, участие в семинари и конференции. Ще се осребряват и транспортни разходи.

Заради извънредните харчове на съветниците, столичният кмет Йорданка Фандъкова отряза надбавките по една месечна заплата за всяко тримесечие, което взимаха служителите от администрацията до тази година. Това предизвика недоволството на чиновниците, които реагираха така: “сега ни е ясно, защо ни спряха парите, за да ги дадат на бедните съветници”.

Елегантен начин за вдигане на съветническите заплати

Това е елегантен начин за вдигане на ниските заплати на общинските съветници, каза общинарят и Ивш зам.-финансов министър Георги Кадиев от БСП. Той единствен се обяви срещу представителните на съветниците, до които се допита Mediapool.

ГЕРБ, БСП и Синята коалиция са твърдо “за” с уточнението, че средствата няма да са задължително 800 лв. всеки месец, а може и по-малко според направените разходи. Можело дори да са нула лева, ако съветниците са пропуснали да се срещнат с избирателите си, например.

В момента столичните съветници взимат 70% от средната работна заплата в общинската администрация. Това е около 420 лв., като сумата се дава независимо дали ходиш на комисии и сесии или отсъстваш.

Нормалното решение е да се направят законови промени, според които възнагражденията на съветниците да бъдат процент от заплатата на председателя на общинския съвет, каза Кадиев. Той уточни, че такива промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация са внесени в Националното сдружение на общините от асоциацията на общинските съветници.

В същия закон е регламентирано и правото на съветниците да получават представителни.

Местните избори миналата есен забавили представителните на общинарите

Общински съветници признаха, че идеята за въвеждане на представителни е още от миналата година, като тогава обаче обсъжданата сума е била 200 лв. Сега е вдигната четворно, най-вероятно заради инфлацията и кризата, шегуваха се от опозицията в СОС.

Местните избори през есента на миналата година са били основната причина допълнителните бонуси за съветниците да не се въведат по-рано. Всички ги беше страх от обществената реакция, която беше негативна след скандала с безотчетните пари на депутатите и затова решението се отложи да бъде взето от новия общински съвет, призна съветник.

Споделяне

Още от Бизнес