Столичните съдии искат от ВСС отговор на нападките на Цветанов

Висшият съдебен съвет да изпълни своите задължения и да даде отговор на "недопустимите" атаки на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу съдии, поискаха в подписка до ВСС 83-ма магистрати от четирите софийски съдилища и Върховния касационен съд.

Искането е внесено в сряда в съдебния съвет, а само ден по-късно ВСС реагира с започването на нова проверка на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, която се превърна в основна мишена на Цветанов.

Инициативата на столичните съдии не е свързана със ССБ, а сред подписалите се има магистрати, които не са членове на съюза.

"Повод за обръщението ни са зачестилите в последните седмици, несъвместими с принципите на разделението на властите, правовата държава и независимостта на съдебната власт, действия на министъра на вътрешните работи и на служители от ръководеното от него министерство", се казва в писмото на съдиите. Те уточняват, че публичните нападки на ръководството на МВР са продължили и след като премиерът Бойко Борисов ги е осъдил.

Според съдиите бездействието на висшия орган на съдебната власт поставя магистрати, които са обект на персонални атаки, в ситуация да полагат значителни усилия за опровергаването на "манипулативно и невярно представяне" на факти по всяко конкретно дело, разисквано публично от министъра на вътрешните работи.

"Това несъмнено отклонява съдията от изпълнението на текущите му задължения. То пречи на съдийската работа", се казва в писмото.

Съдиите заявяват, че заради липсата на отговор от ВСС, се е стигнало до "ескалация на нови и по-ожесточени атаки".

"Стигна се до абсолютно неприемливата ситуация членове на ВСС да изразят негативно отношение към съдии, упражнили правото си да изразят открито мнение по въпроси, пряко свързани с независимостта на съдебната власт", коментират магистратите. Те припомнят, че по закон ВСС е задължен да осигурява независимостта на съдебната власт.

Магистратите призовават съдебния съвет да не наблюдава "безучастно" случващото се и да дадат институционален отговор на висши представители на изпълнителната власт, които "оценяват съдебни актове и отправят "препоръки" към съдържанието им".

"Убедени сме и че Висшият съдебен съвет, като орган, представляващ съдебната власт, носи основната отговорност за запазването на нейния авторитет", се казва в писмото. Малко е вероятно ВСС да отговори на поредния призив на съдиите, защото през последните четири години разви практика да игнорира всеки призив за заемане на позиция срещу действията на изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?