Столичните съветници били с обидно ниски заплати и си вдигнаха хонорарите

Каролев: Ако някой каже на премиера какви ги вършите, сигурно ще се намеси

Столичните съветници били с обидно ниски заплати и си вдигнаха хонорарите

Заплатите на столичните общинските съветници се оказаха обидно ниски за работата, която вършат, но въпреки това нямат намерение да ги вдигат. Затова пък си гласуваха увеличение на възнагражденията, които получават като членове на ръководствата на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП), Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ) и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Това стана с решения на Столичния общински съвет (СОС), който одобри годишните им програми за тази година. В тях са заложени по-високи разходи за заплати спрямо 2011 г.

Повече от десет години трите структури дават възможност за получаване на допълнителни заплати от избрани съветници и общинари. Отделно те получават възнаграждения и при включването им в екипите за управление на европроекти. На всяко тримесечие пък всички общинари получават по още една заплата, като компенсация за ниските им възнаграждения.

Издръжката на СОАП скача с половин милион лева

Разходите за издръжката на СОАП, в които са включени и заплатите, скачат от 1.4 млн. лв. на 1.9 млн. лв. през 2012 г. Въпреки това Валя Чилова, общински съветник от ГЕРБ и председател на Надзорния съвет на СОАП, твърди, че няма увеличение на заплатите на 12-членния надзорен съвет. В него политическите квоти са разпределени по формулата 5 – 3 – 1, съответно ГЕРБ – БСП – ДСБ. Останалите три места са за хора на кмета Йорданка Фандъкова.

Според обясненията на Чилова, от 1993 г. надзорниците взимат 350% от средната заплата в СОАП. Тя обаче удобно не отчита, че всяка година средната заплата в СОАП се увеличава средно между 5 и 10%, от което растат и техните възнаграждения.

По думите на Чилова, през 2011 г. надзорниците са получавали средно по 2100 лв. месечно. Според внесения от нея и одобрен от СОС документ обаче хонорарите, получени от 12-те надзорници, са 393 041 лв., което прави средно на човек 2700 лв. Чилова не обясни от какво се получава тази разлика, но обвини в некоректно представяне на информацията.

НДСВ иска намаляване на Надзорния съвет на СОАП на 5 души

Да не се намаляват заплатите на членовете на надзорния съвет, а да се намали бройката им от 12 на 5 души. Такова искане подготвя НДСВ, каза Владимир Каролев. Той се аргументира с факта, че Надзорният съвет на държавната Агенцията за приватизация е от 7 души, а приходите са многократно по-високи от тези на СОАП.

За сравнение касовите постъпления на СОАП за 2011 г. са 5.8 млн. лв., докато на АП са над 320 млн. лв. Въпреки това заплатите на надзорниците в АП са по-ниски от тези в СОАП, каза Каролев. “Ако някой се наеме да информира премиера Борисов за това, сигурно ще се намеси”, допълни общинският съветник от НДСВ. “Да не говорим за компетентността на някои колеги, които не знаят как се пише думата приватизация”, допълни Каролев.

Чилова обаче обясни на Каролев, че е подведен от некоректни медии и приходите от приватизация са 10.2 млн. лв. Такава цифра във внесения от нея отчет обаче липсва. На 10.2 млн. лв. възлизат сключените приватизационни договори през 2011 г., по които обаче са платени едва 5.4 млн. лв. Остатъкът СОАП се надява да бъде изплатен през първото тримесечие на тази година, за когато са планирани постъпления от 6.2 млн. лв., според документите, внесени от Чилова. Според нея обаче това е некоректно тълкуване на отчетите ѝ.

Закриване на общинския гаранционен фонд и СУСОПФ

Общински съветници искат закриване на общинския гаранционен фонд и СУСОПФ, защото вече са изчерпали функциите си.

Вили Лилков от ДСБ постави въпроса за смисъла от съществуването на гаранционния фонд. За 2011 г. той е гарантирал заеми по 52 проекта, което е пренебрежимо малко, аргументира се Лилков.

Проблем с отчетността на фонда пък видя Любомир Дацов от НДСВ. Оказва се, че на 31 декември 2011 г. по сметката на фонда налични са били 25 млн. лв., а на 1 януари 2012 г. средствата вече са 10 млн. лв. Разликата идва от даден преди години заем на Столична община от 15 млн. лв., който обаче не се връща, отбеляза Росен Малинов от БСП.

Според Дацов няма нужда и от СУСОПФ, който се управлява от 13-членен директорски борд, в който влизат 9 съветника и 5 общинари.

На практика се получава, че около половината от приходите от приватизация за 2011 г. са отишли за издръжката на трите структури.

В края на миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща, че тези структури ще бъдат закрити поетапно, като дейността на СОАП ще се поеме от администрацията.

Групата на ГЕРБ обаче в СОС няма намерение да се даде без бой. Все пак Валя Чилова отбеляза, че има нужда от разговор по отношение бъдещето на трите структури.

Герджиков: Заплатите на съветниците са изключително ниски

Без трите структури, които осигуряват прилични доходи на една трета от съветниците, те ще останат само със заплатите си, които са бруто 500 лв., а чисто 420 лв., по думите на Елен Герджиков, председател на СОС. Неговото мнение е, че това са “изключително ниски заплати”.

“Неколкократно сме паднали като заплащане. Некоректно е да се спекулира с големи бонуси от СОАП. Това е заплата за добре свършена работа”, защити се Валя Чилова.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева припомни, че до 2007 г. общинските съветници са взимали 1200 – 1300 лв. заплата, а сега взимат много по-малко.

На въпрос означава ли това, че ще поискат законодателни промени за вдигане на заплатите им, тримата отговориха, че нямат такива намерения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?