Столичните социалисти пак спасиха Овчаров

Столичните социалисти пак спасиха Овчаров

Почти четиричасовото “изпускане на парата” в Градския съвет на БСП, който в понеделник вечер се събра за равносметка на изборния резултат в София, приключи без нито една подадена оставка. Столичните социалисти успяха да изберат Жельо Бойчев, досегашен общински съветник, за нов шеф на общинската си група. Само един член на организацията – бившият общински съветник Борис Цветков, поиска ясно и открито оставката на председателя на БСП-София Румен Овчаров заради провала на изборите и “неумението да се справят с основния опонент Бойко Борисов”.

Въпреки очакванията лидерът на вътрешнопартийната опозиция Янаки Стоилов да поиска оттегляне на ръководството, той се ограничи с мнението, че подаването на оставка е “израз на политическа отговорност” и поиска нова конференция, с по-широко представителство на столичния соцактив, на която да се направи сериозен анализ и оценка на изборите. Предложението му обаче бе отхвърлено, с мотива, че в следващите месеци предстоят отчетно-изборни конференции на БСП-София.

Самият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров получи сериозно рамо от по-голямата част от съпартийците си, поиска от тях да решат дали да си ходи или да остане начело на организацията. И те решиха. Дори изключиха от окончателните си решения въпросите около оставката на партийното ръководство и кадрови въпроси. Против това решения гласуваха само шестима от около 60 присъстващи.  

Това е втора решаваща победа на Овчаров в столичната организация в рамките на няколко месеца, след като получи категоричната подкрепа на хората си през лятото, когато гръмна корупицонният мегаскандал, довел до отстраняването му от правителството.

Ивайло Калфин бе най-правилната кандидатура

В хода на дебатите бяха повдигнати и други проблеми – в криза ли е БСП-София, дали изборните проценти и третото място на кандидат-кмета Бриго Аспрухов, който загуби още на първия тур, е голям провал, или не чак толкова, кой е реалната заплаха – “вътрешнопартийният канибализъм” или външните опоненти и пр.

Бойко Маринков пръв попита защо са “празни два стола” – този на лидера на БСП Сергей Станишев и на кандидата им Бриго Аспарухов. Частичен отговор за отсъствието им даде Овчаров, който каза, че е говорил с Аспарухов и той щял да участва на “сериозния анализ” на изборите по-късно, тъй като сега било повече политическо говорене.

По мнението на Маринков предстои “влизането в един отвратителен период на местна власт”, в който “ще ни мачкат ушите и ще се гаврят с нас”. Той, както и други негови съпартийци, повдигнаха въпроса за внушителната победа на ГЕРБ, особено на балотажа при избора на районни кметове. От залата отвърнаха: “Магаре да вържеш до Бойко Борисов, и го избират за кмет”.

Относно номинацията на Аспарухов, лидерът на столичните червени обясни, че за него “най-правилната и най-силната кандидатура” е била тази на външния министър Ивайло Калфин, но той се е отказал в последният момент.

Водачът на червената общинска листа Георги Кадиев застана зад Аспарухов и обяви, че “е играл мъжки”. Поиска да не се хвърля цялата вина за неуспеха върху него и върху хората в листата. Кадиев посочи, че ще бъде “абсолютна грешка” ръководството да подава оставки.

Като част от провала във вота той визира “силно демотивираните структури”, като на предизборни срещи в кв. “Симеоново”, например, имало само 6 души. “Липсваше креативност, нямаше силно желание да се спечели София”, допълни бившият зам.-финансов министър. “Нужно е обновяване на партията, както и промени, които обаче да са разумни, да се привличат нови лица”, коментира той.

“Не мога да разбера какъв е жанрът на сбирката. Така сериозен анализ на изборите не се прави. Целта вероятно е изпускане на парата”, обяви на свой ред Антон Кутев, който е и секретар на ИБ на БСП. Той също поиска свикване на конференция, на която да се направи детайлен анализ, защото “имаме проблеми както с кампанията, така и с политиката, самоидентификацията”. Кутев, който посочи, че резултатите в София са лоши, настоя форумът да бъде свикан до месец-два.

Мнозинството подкрепи оценката на Овчаров, че само БСП-София и спорадично премиерът Станишев са вдигнали глас срещу Бойко Борисов по време на кампанията, но и по време на двугодишното му управление в София.

Антон Кутев попита колко души от столичната организация, освен Овчаров, са “зашлевили звучен шамар на Борисов”. Залата остана безмълвна.   

“Канибализмът ни е втора природа, ние сме другари преди всичко”, обяви емоционално Лилия Должева и поиска от съпартийците си да бъдат по-единни и сплотени. Каза им, че трябва и да дадат отпор на нападките срещу председателя им Румен Овчаров, който “година и половина бе тотално оклеветен”. 

“От две изречения Борисов прави три новини”

“Червена нишка” в изказванията на мнозина бе и работата на червените с медиите. Някои попитаха защо Бойко Борисов им е любимец, а отговорът от залата бе – “от две изречения Борисов прави три новини”. Сбирката разбуни актрисата Цветана Платиканова, която не успя да стане районен кмет в “Средец”. След като обстойно разказа как е печелила европейски проекти, свързани с обучение на деца и как журналисти изобщо не откликвали на поканите ѝ, тя констатира: “Ако бях педофилка, медиите щяха да ме преследват и в тоалетната”.

Последва и равносметка на социалисти – не правят интересни новини, не са “отворени” към медиите, което трябва да се промени.

В хода на дискусията Румен Овчаров дори посъветва секретаря Антон Кутев, чийто ресор в Изпълнителното бюро на БСП е медийната политика, “да не се вживява в ролята на новата Клара Маринова, тъй като тотално си сбъркал жанра”. Овчаров допълни, че не трябва да се “затварят вратите към медиите по начин, който мисля, че отдавна е забравен в БСП”.

Накрая Овчаров заключи, че не на този пленум ще се вземат важните за градската организация решения, защото е много рано, само ден след изборите, и “са на вълната на емоцията”. “Имаме нужда от спокойствие, за да можем да оценим обективно нещата”, допълни той. После запита, ако си подаде сега оставката, “кой ще бъде следващият виновен” и каза, че “не иска софийската организация да става изтривалка”.  

В крайна сметка цялостният анализ на изборното представяне ще стане до 15 декември, а после следват отчетно-изборни конференции на столичните социалисти.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?