Столичните улици "Леге" и "Съборна" с по-скъпи наеми от "Витоша"

Столичният булевард "Витоша" се възстановява като търговска улица

Столичните улици "Леге" и "Съборна" са най-скъпите за наемане на магазини, като изпреварват бул."Витоша" с до 40%. Причината е, че двете улици станаха предпочитани за бутикови марки на висшата мода. Това показва глобално проучване на международната консултантска компания "Кушман и Уейкфилд", обявено в сряда.

 

То се прави за 25-та поредна година, като са сравнени 64 страни по данни към средата на 2013 г. Макар че общо са разгледани 334 локации, всяка от страните участва в класацията само с най-популярната си търговска улица. За България това е столичният бул."Витоша".

 

Наемът на магазините по него е 40 евро/кв.м месечно и без промяна в сравнение с година по-рано. Така страната ни запазва 59-ата си позиция, както и при миналогодишното проучване, като този път го дели с Македония, която за първи път влиза в проучването. От европейските страни единствено естонската столица Талин има по-нисък наем от този в София – 30 евро/ кв.м.

 

От 2006 г. България слиза последователно в класацията, в която заемаше 26-то място с наем 120 евро/кв.м.

 

"Позицията на София отразява тенденцията на спад на наемите, която наблюдавахме до 2012 г. Тя беше естествен отговор на нарасналото предлагане на търговски центрове и засиления интерес на потребителите към тях. Видяхме отлив на търговски марки и посетители от центъра, но през последните 12 месеца тенденцията се променя. Бул. "Витоша" се възстановява и наемите се стабилизираха. Новината може да се окаже положителна, защото за международните вериги се появява възможността да имат магазин на софийската главна търговска улица при едни от най-изгодните наеми в Европа", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във "Фортън", която е партньор на "Кушман и Уейкфилд" за България и Македония.

 

Макар и с малък дял от пазара, районът около улиците "Съборна" и "Леге" в центъра на София вече се е оформил като мястото за предлагане на мода и бижутерия от висок клас. Вследствие на това там наемите са до 40% по-високи от типичните за бул. "Витоша", допълни Росен Генев.

 

За втора поред година районът Коузуей Бей в Хонконг окупира върха на класацията с месечен наем от 2082 евро/кв.м. На второ място е Пето Авеню в Ню Йорк, чието 11-годишно лидерство беше прекъснато едва в миналогодишното издание на проучването.

 

Наемите по основните търговски улици в света са нараснали с 3.2% в сравнение с миналата година. В 85% от локациите те са останали непроменени или са нараснали.

 

"Пето Авеню и Коузуей Бей запазиха титлите си на най-скъпите места за търговията на дребно в света. Наблюдавахме растеж в почти всички от топ градовете по света в момент, в който международните марки продължиха да се конкурират за най-добрите позиции на най-търсените търговски улици", коментира Джон Стракан, глобален директор за търговски площи в "Кушман и Уейкфилд".

 

"Икономическите рискове за 2014 г. се запазват, но условията се очаква постепенно да се подобряват на повечето пазари. Натискът на търговците към най-добрите и най-търсени местоположения ще продължи. Но ограниченото предлагане и по-високите разходи за наем ще създадат препятствия за някои марки, което ще накара част от тях да се обърнат към алтернативни локации в близост до основните търговски артерии", казва Мартин Махмути, старши анализатор за Европа в "Кушман и Уейкфилд".

Споделяне

Още от Имоти

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?