Столичните улици “Съборна” и “Леге” изпревариха по скъпи наеми ”Витоша”

Столичните улици “Съборна” и “Леге” изпревариха по скъпи наеми ”Витоша”

Столичният булевард “Витоша” загуби блясъка на най-скъпата и лъскава улица у нас. Номер едно вече са “Съборна” и “Леге”, където през последните години трайно се настаниха луксозните марки. Наемите на магазини на двете улици са двойно по-високи от тези на доскорошния първенец “Витоша”. Това е посочено в доклада за търговските улици в света на международната консултантска компания за имоти “Кушман и Уейкфилд” (Cushman&Wakefield), представена в България от “Фортън”.

Докато наемите по бул.”Витоша” продължават да падат за пета поредна година, тези на “Съборна” и “Леге” се качват. В момента наемите на бул.”Витоша” са средно 40 евро/кв.м месечно, докато на двете “луксозни улици” нивата се движат от 60 до 80 евро/кв.м месечно, коментира Росен Генев, мениджър “Търговски площи” във “Фортън” пред Мediapool.

За сравнение наемите на най-скъпата европейска улица "Шан-з.Елизе" в Париж са 800 евро на кв. м.

Столичните улици “Съборна” и “Леге” се очертават като първокласни локации за магазини от най-високия ценови сегмент. Съсредоточаването на луксозни марки дава предимство на нивата на наемите и търсенето в района на двете улици в сравнение с бул. “Витоша“, посочват анализаторите на “Кушман и Уейкфилд”.

В същото време бул.“Витоша” пада с още 7 позиции по нива на наеми на търговските улици в света за година и в момента се намира на 59-а позиция. През 2009 г. бул.”Витоша” беше на 40-о място в световната класация.

Търговските центрове продължават да привличат повече наематели заради представянето на повече марки на едно място и възможностите за развлечения. Поради тази причина търговците ги предпочитат пред главната търговска улица бул “Витоша”, коментира Росен Генев.

Това е една от причините за спад в наемните нива на булеварда с 20% за година. Другите са липсата на качествени имоти и продължилите твърде дълго ремонти.

Очакванията са клиентите да се върнат с превръщането на булеварда в пешеходната зона и новия му облик.

В сравнителен план София предлага най-ниските разходи за присъствие на главна търговска улица от всички градове в Европа с повече от милион жители, отчитат анализаторите на “Кушман и Уейкфилд”.

Наемите на магазините на търговските улици в другите три големи български града – Пловдив, Варна и Бургас са без промяна за последната година, сочи още доклада на “Кушман и “Уейкфилд”.

Наемите по варненската улица “Княз Борис І” са 30 евро/кв. м месечно, докато по пловдивската “Александър Батенберг” и бургаската “Александровска” са 25 евро/кв. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес