Столичният бул "Цар Борис III" ще се ремонтира с 40.4 млн. лева

Общественици искат паветата в София да се обявят за културно наследство

Обществена поръчка за  ремонта на трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", обяви Столичната община.  

 Избраният изпълнител ще трябва да подмени ВиК инсталацията, електроснабдителната мрежа, контактно-кабелната мрежа, уличното осветление, като максималната прогнозна стойност е 40.4 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 30 юни.

Сериозната реконструкция на бул. "Цар Борис III" е част от втората фаза на проекта за "Интегриран градски транспорт", който се финансира по европейската програма програма "Региони в растеж" 2014- 2020.

Междувременно граждани на София и Общественият релсов съвет сигнализираха, че на много места е напукан асфалтът на бул. "Цар Борис III" между Околовръстния път и кв. "Княжево", където платното е съчетано с паваж. Те припомниха, че и асфалтът на Руски паметник се е напукал по-малко от 2 години след като на кръстовището бе извършен основен ремонт и бе избран "смесен вариант” на асфалт и паваж.

Организацията алармира за тези проблеми във връзка с проекта за реконструкция на бул. "Дондуков", където общината отново предлага поставяне на павета при трамвайните релси и асфалтиране на уличните платна за леки коли. Реконструкцията на булеварда по план започва в началото на юни.

Спорът за запазването на паветата или частичната им подмяна върви при всеки ремонт на участък в паваж. Множество граждани и организации се обявиха против премахването на част от паважа между бул. "Васил Левски" и Министерски съвет.

Сега те настояват паветата в цяла София да бъдат обявени от министъра на културата за обект на движимото и недвижимо културно наследство, за да бъдат запазени по всички сегашни улици.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?