Столичният бюджет ‘2007 без приоритети и с недостиг

Столичният бюджет ‘2007 без приоритети и с недостиг

Бюджетът на София ще бъде около 600 милиона лева за 2007 г., съобщи в петък зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Това е с близо 100 милиона лева повече от заложените разходи за тази година. Въпреки това от изявленията на кмета Бойко Борисов и на неговия заместник стана ясно, че това ще е поредният столичен бюджет на недостига.

Причината за това са наполовина занижените стойности на данък общ доход (ДОД), който държавата ще преотстъпи на София. В първоначалните разчети общината е заложила 340 млн.лв., докато правителството одобри в понеделник вариант на републикански бюджет за догодина, в който фигурират едва 23,2 процента или 162 млн.лв. за столицата.

“Държавата сега взима от работещите софиянци 520 млн.лв. и ги дава на другите градове за инфраструктурни проекти. Дори рекетьорите взимат по 30 процента, а те – 3/4”, коментира кметът на София Бойко Борисов, който е бивш главен секретар на МВР и бивш шеф на охранителната фирма “Ипон”.

По думите му, когато другите общини искат пари от държавата, за да приемат столичния боклук, трябва да наясно, че това са парите на София. Така и преди внасянето на столичния бюджет за 2007 г. Борисов повтори посланието от изтеклата година на мандата си, че правителството е “взело” от София 100 млн. лв. ДОД и не го е върнало.

За 2006 г. общината получи 148 млн.лв. от ДОД или 24,1% от платените данъци от столичани. Сега София ще получи още по-малко.

“Ако това е някакъв вид репресия срещу мен, тъй като аз съм единственият на отговорен пост, който не принадлежи на червената номенклатура, нека премиерът да го каже. Аз ще си подам оставката веднага, за да не мъчим повече столичани”, заяви Борисов, който е неформален лидер на ГЕРБ.

Направих политически компромис и пак взеха парите на София

Той каза, че е направил политически компромис по време на президентските избори в полза на управляващите, за да издейства по-благосклонно отношение към Столична община (СО). Заради това нито той, нито някой друг от ГЕРБ се кандидатирал срещу Първанов.

Запитан от Mediapool дали е уведомил президента Георги Първанов или премиера Сергей Станишев за политическия компромис, Борисов каза: “Направих компромис, но не съм им го казвал, те много добре знаеха”.

Кметът е поискал с писма до всички депутати от софийските листи да помогнат на столицата при гласуването на държавния бюджет за 2007.

“Моята молба е от името софиянци, аз не искам нищо за себе си. Те имат рядък шанс да помогнат на хората, които са ги избрали и да застанат с имената си зад това”, обясни кметът.

Именно заради надеждата за промяна при гласуването на републиканския бюджет все още не е сигурно дали финансовата рамка на града ще бъде внесена за обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) в този вид, обясни Герджиков.

От публичното представяне на основните параметри на бюджета не стана ясно какви ще се приоритетните области на финансиране в София. В същото време обаче бе напоително разяснено къде трябват пари, които държавата отказала да предостави.

Недостигът е навсякъде

Зам.-кметът Минко Герджиков предостави на медиите плановете на общината за изразходване на липсващите средства.

На образованието не достигат 44 млн.лв. за ремонт на училища, физкултурни салони, монтиране на алуминиева дограма и газификация.

В перото “здравеопазване” недостигът е от 2,6 млн.лв. В първия вариант за бюджет отпреди “орязването” СО е предвидила 26 млн.лв. за преасфалтиране на улици и булеварди.

Близо 56 млн. лв. са нужни за ремонт на 8 детски градини, които имат предписание за затваряне от пожарната и за ВиК мрежата. Пари са поискани за създаване на резервен фонд за бедствия и аварии, за ремонт и поддръжка на библиотеки, читалища и театри.

В края на м.г. Бойко Борисов заяви, че за да реализира своите проекти за София, са му необходимо около 2 милиарда лева.

Ще се компенсира с продажба на терени и кредити

По думите на Герджиков липсата на държавна дотация ще бъде компенсирана основно от продажба на общински терени и от приватизация на общински дружества. Заложените в бюджета приходи от тази дейност са 40 млн.лв. Те трябва да бъдат набавени от няколко терена и недовършени сгради общинска собственост.

И през 2007 г. намеренията на Столична община да продаде дела си в “Общинска банка” не намират израз в бюджета.

Търсят се резерви в събираемостта на общинските данъци, в увеличаване на таксите за издаване на разрешителни за строеж и за от реклама. Разчетът е за ръст с 30 млн.лв. спрямо 2006 г. Подготвени са вече две проектонаредби в тези области, които да обезпечат очакванията на кметството за по-големи постъпления от тази дейност.

По отношение на капиталовите разходи за инфраструктура, кметът Бойко Борисов съобщи, че се водят интензивни преговори с Европейската инвестиционна банка за отпускане на кредити. Целта да се финансира продължение на метрото на строежа на “6-7 пробива”. Той обаче не уточни на каква стойност са проектите и заемите, които могат да бъдат теглени.

Последният заем, който тегли Столична община, бе само преди 4 месеца. Той бе на стойност 20 млн.лв. с лихва от 2 процента с период на погасяване 10 години. Парите отидоха за ремонт на улици.

Правителството отпуска на София за следващата година едва 4,7 млн.лв. за капиталови разходи и 20 млн.лв. за метро.

Минко Герджиков заяви, че СО с “нетърпение” очаква приемането на четвъртата поправка в конституцията, която ще даде възможност на общината да завиши данъка върху сгради.

“В момента постъпленията ни от него са 25 млн.лв., докато от такса смет са 85 милиона. Не може от такса да се събират три пъти повече пари отколкото от данък”, каза Герджиков. Той обаче не уточни какъв точно е разчетът за вдигане на местните данъци.

Споделяне

Още от Бизнес