Столичният градски транспорт се връща към късното работно време

Сн. БГНЕС, архив

Нормалното работно време на столичния градски транспорт ще бъде възстановено от 1 юни и автобуси, тролеи, трамваи и метро ще се движат до около 24 часа.

В момента последните превозни средства от градските линии се движат до около 22 часа, а за крайградските линии – до 22.30 часа. Работното време беше намалено, докато действаха строгите ограничения, въведени срещу разпространението на коронавируса. Тогава бяха разредени и колите по част от маршрутите.

Решението за връщането към обичайното работно време беше гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет.

Съветниците гласуваха още възстановяване на обществения транспорт до Витоша, както и до местността "Бонсови поляни" и вилна зона "Люлин" и до парка "Врана".

Според предходно решение на общинските съветници автобусите до Витоша трябваше да останат спрени до 14 юни, след като обслужването на парка от градския транспорт беше прекратено в средата на март и с въвеждането на извънредното положение в страната.

Автобусите останаха спрени и след като забраната за посещение на Витоша беше вдигната. Така до момента планината е достъпна само пеша или с кола.

Сега съветницинте решиха маршрутите № 63, който стига до Златните мостове, и № 66 до хижа "Алеко", да бъдат възстановени от 1 юни.

Автобусите по линия 63 се движеха и до момента, но със съкратен маршрут – до спирка "Бялата чешма". Линия 66 беше спряна.

Сега от общината предлагат и намаление на интервалите на движение на автобусите.

За автобусите до Златните мостове ще бъде пуснат допълнителен курс в обедните часове през делничните дни, а през уикенда интервалите между колите ще са по-малки.

Автобусите до "Алеко" за първа година ще се движат с три курса и в работни дни, а в събота и неделя с намалени интервали.

Възстановява се и движението на линия 103, която стига до местността "Бонсови поляни" и вилна зона "Люлин". От началото на другата седмица отново ще се движат и автобусите по линия 505, които стигат до парка "Врана".

Нощният транспорт остава спрян.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?