Столичният "Гранд хотел България" е с нов собственик

Вносител на кафе и алкохол със строителен бизнес е купил емблематичната сграда от Дарина Павлова за около 15 млн. евро

Столичният "Гранд хотел България" е с нов собственик

Един от емблематичните столични хотели – "Гранд хотел България" ЕАД е с нов собственик. Сделката е станала на 27 юли 2016 г. Регистрираното в Лихтенщайн дружество "Пи Еф Ейч Си Лимитид" (85.99%) и в американския щат Вирджиния "Зайтгайст Венчърс" ООД (14.01%) са продали дяловете си на "Софсток Инвест" ЕООД, собственост на бизнесмена Мирослав Печев, става ясно от Търговския регистър. Стойността на сделката не е посочена, но според онлайн изданието "Клуб Z", което съобщи новината, цената е между12 и 18 млн. евро по неофициални данни.

Купувачът е придобил всички акции на "Гранд хотел България" заедно с всички активи, включително и търговската марка на хотела.

Сградата беше собственост на убития бос на "Мултигруп" Илия Павлов, а след неговата смърт остана притежание на съпругата му Дарина Павлова, децата му и баща му – Илия Павлов.

Новият собственик ще развива хотела

Инвестиционните намерения на новия собственик са в посока реконструкция на сградата със запазване на фасадата и развитието ѝ като хотел, казва Нели Сандалска, която е участвала в сделката и е шеф на "Балкантурист".

"При избора на купувач за нас беше ключово да се запазят модернистичната фасада, популярната кафе-сладкарница, ресторантът с овалното стълбище, червеният салон и конферентните зали. Инвеститорът ще направи всичко необходимо да запази "легендата" около сградата – една от главните причини да прояви интерес към нея", коментира Сандалска, цитирана от vesti.bg.

"Гранд хотел България" е построен през 30-те години на ХХ век

"Гранд хотел България" е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ).

Сградата е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

Хотелът се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7887 кв. метра. В хотелската (4720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена за реновация, която така и не се случи.

Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала "Десислава" и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години "Карамба".

Желания за превръщането на хотела в мол

През 2007 г. се разрази обществен скандал около "Гранд хотел България", който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство с желанието ниските етажи да бъдат оформени като търговски център, а нагоре сградата да бъде надстроена с апартаменти за продажба. След намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Новият собственик – с многостранен бизнес

Новият собственик на "Гранд хотел България" Мирослав Печев има разностранен бизнес – от търговия с различни стоки, магазини, инвестиции в строителството, частна детска градина и туристическа дейност.

56-годишният Пенчев не е познат на широката публика и страни от светски изяви. Той регистрира първата си фирма "Марко трейдинг" за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини в зората на демокрацията през 1990 г. Няколко години по-късно се преориентира и основава "Софсток", като започва бизнес с кафе, чай и алкохол.

Постепенно с годините Пенчев наложи италианското кафе "Лаваца", което днес е едно от най-популярните марки. Компанията му е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar's, водките "Русский стандарт" и Gray Goose, чай "Туинингс".

Той е собственик на 4-звездния "Парк хотел Витоша", който беше открит на 1 февруари 2005 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4.18 млн. плв. риходи и 192 хил. лв. печалба.

През 2014 г. Печев регистрира фирма "Алконост бг" заедно с Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета "Сакскобургготски" за търговия с храни. До края на миналата година дружеството не е развивало дейност, става ясно от Търговския регистър.

Мирослав Печев е собственик и на строителна компания "Мирад". През миналата година е внесъл искане за изграждане на частна детска градина в Студентски град.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?