Столичният хотел "Рила" ще се отоплява чрез сондажни кладенци

Емблематичната сграда вече има нови собственици - Яна Хадам и Георги Велев

Собствениците на хотел "Рила", който се намира в центъра на София, планират да направят ефективно отопление след реконструкцията на сградата.

Яна Хадам (85%) и Георги Велев
(15%), които притежават дружеството "Рила Център" предвиждат хотелът да се отоплява и климатизира чрез сондажни кладенци с термопомпа. Това става ясно от публикуваното инвестиционно намерение на сайта на столичния район "Средец".

Заложено е изграждането на един водочерпателен и един реинжекционен тръбни сондажни кладенци. Те ще са с дълбочина 70 м всеки. Чрез термопомпа подземната вода ще се подава за отоплението на хотела и за хигиенни нужди.

Водата, която ще се използва за тоалетните ще се отвежда в градската канализацията, а тази за отоплението ще се връща отново. По този начин няма да бъдат нанесени никакви вреди на околната среда.

Необходимото годишно водно количество за нуждите на хотела се оценява на над 81 737 куб. м. Така средният денонощен дебит на водочерпателния кладенец ще е 2.6 л/сек. Нужният дебит само през отоплителния сезон ще е 4.8 л/сек, е посочено в инвестиционното предложение.

Водата, която ще се извлича, е с постоянна температура от 12 градуса и не е минерална, каза геодезистът Ивайло Иванов, който е натоварен с изпълнението на проекта, пред Mediapool. Той обясни, че с помощта на термопомпа тя ще се нагрява до необходимата температура и така през зимата хотелът ще се отоплява, а през лятото водата ще може да се използва за охлаждане.

Всеки, който иска да се запознае с инвестиционното предложение на "Рила център" и да изрази становище може да го направи до 22 август 2019 г. в сградата на район "Средец".

Столичният хотел "Рила" през последните години непрекъснато сменя собствеността си. През 2017 г. хазартният бос Васил Божков го продаде на компания, свързвана с издирвания с червения бюлетина Евелин Банев- Брендо, който беше осъден в Италия и България за трафик на наркотици и пране на пари.

С днешна дата дружеството "Рила Център" ЕООД е собственост на "Пропърти Груп България" АД. Компанията пък е собственост на Яна Басам Хадам (85%) и Георги Спасов Велев (15%), показва справка в Търговския регистър.

В края на миналата година от компанията поискаха разрешение за промяна на плана за застрояване, така че да може да се построи нова 10-етажна сграда до хотел "Рила", както и едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Процедурата беше задвижена от главния архитект на София Здравко Здравков, но до този момент няма развитие по случая.

Така остава неясно кога ще бъде направена и дали изобщо ще има реконструкция на построеният през 1962 г. за нуждите на ЦК на БКП хотел. Причината е, че той попада в резервата "Стара Сердика" и е част от групов паметник на недвижимото културно наследство.

За получаването на строително разрешение ще е необходимо разрешение и от Националния институт за недвижимо културно наследство, казват архитекти.

Друг допълнителен проблем е наличието на богати археологически обекти под хотела. Те са били разкрити след Втората световна война в резултат на бомбардировките. Според археолози там са били открити останки от двореца на римския император Константин Велики. Има разкрити красиви римски мозайки, които се намират в мазето на някогашната сграда на "Кореком", сега затвореното едноетажно тяло, твърдят те.

Споделяне

Още от Бизнес