Столичният кмет е против централизиран прием на първокласници

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е против идеята за централизиран прием на първокласниците, подобно на приема в яслите и детските градини.

Тя коментира, че приемът в детските градини и в училищата е различен и затова не трябва да се прилага един подход.

"Лично съм радетел за автономията в училищата, разбира се, със строгия контрол върху тяхната дейност. В този смисъл е нормално училищата да имат възможността да направят собствен прием. В първи клас е по-добре децата да учат близо до вкъщи, това е моето професионално мнение, вместо да ги карат с коли в цяла София“, каза Фандъкова.

По думите ѝ по-важното е училищата да работят така, че всички да бъдат добри и родителите да предпочитат по-голямата част от тях.

Фандъкова коментира, че лично е участвала в създаването на проектозакона за училищното образование на ГЕРБ и затова иска да бъде приет възможно най-бързо.

"След като беше направена първата стъпка с финансовата реформа преди години в образователната система, изпуснахме много години, в които да направим съдържателната система. Трябва да се наблегне на това какво учат децата, кой ги обучава, дали учителите са подготвени за новите предизвикателства, ако не са, да бъдат обучавани“, заяви тя.

"Няма време за губене и за обсъждания. От обсъждания изпуснахме вече няколко випуска", посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България