След обществен натиск

Столичният кмет оттегли скандална концесия за Западния парк

София се готвеше да даде парка без пари на концесионер и дори да му плати инвестициите

Столичният кмет оттегли скандална концесия за Западния парк

След натиск на екоорганизации столичният кмет Йорданка Фандъкова оттегли скандалната концесия за Западния парк. София се готвеше да даде т.нар. представителна част на парка на концесионер без такса срещу инвестиции за 5.7 млн. лв. При изтичането на концесията след 25 години обаче общината се задължаваше да плати на концесионера направените подобрения в имота, предвиждаше проектодоговора.

Докладът за Западен парк е оттеглен, за да се прецезират клаузите с бъдещия концесионер, каза Фандъкова.

Предложеният концесионен договор по никакъв начин не гарантира обществения интерес. Напротив, от него ще се облагодетелства бъдещият концесионер, а половината от територията на Западния парк ще бъде застроена. Това се казва в становище на ПП “Зелените”, което е предадено и на столичния кмет. Партията не е против развитието на Западния парк, но е срещу нарушаването на обществения интерес.

Според "Зелените" най-фрапиращото в проектодоговора е, че след приключване на концесионния срок общината ще трябва да плати обезщетение на концесионера, за да откупи всичко, изградено от него.

Не по-малко скандално е, че при прекратяване на на договора от страна на общината поради вина на концесионера, общината пак ще трябва да му плати обезщетение. “Зелените” настояват тези клаузи да отпаднат.

Концесионерът ще инвестира по-малко, отколкото общината сега

Освен това в реконструкцията на парка концесионерът ще влага по-малко средства, отколкото влага в момента общината, твърдят “Зелените”. Според тях в проектодоговора е предвидено годишно да бъдат инвестирани около 400 000 лв. В момента за поддръжката на парка общината дава годишно 600 000 лв.

В същото време от отдаването под наем на заведенията и търговските обекти в парка на минимални пазарни цени общината би печелила двойно повече – около 700 000 лв., са изчислили “Зелените”.

Според тях трябва да се преосмисли цялостната идея за концесия. Причината е, че съгласно проектодоговора концесионерът има право да отдаде под наем на трети лица изградените от него търговски площи. Нужно ли е това да става чрез посредник и защо общината не изпълнява тази дейност, питат “Зелените”

Риск от застрояване на половината парк

Според екоорганизацията има риск от застрояване на половината от територията на Западния парк.

В предложения проектодоговор за концесията за 500 дка се предвижда представителната част на парка да се застрои според действащия в момента подробен устройствен план. Проектодоговорът обаче дава възможност след година или две този план да се промени с друг, който предвижда в пъти по-голямо застрояване, твърдят “Зелените”. Затова те искат в договора с концесионера да бъде разписана квадратурата на терените, които ще се ползват за търговски площи и атракционни съоръжения, като се посочи, че те не могат да се променят с последващи актове на общината. В противен случай има риск да се повтори случаят със ски зоната в Банско, предупреждават “Зелените”.

Освен това в началото на 2012 г. главният архитект на София Петър Диков представи проект за нискоетажно строителство в другата половина на парка, твърдят “Зелените”. Така според тях ще бъде заличена половината от територията на парка.

Концесионерът може да чисти, но може и да не го прави

Не е ясно разписано и какво се има предвид под “цялостно управление и поддържане на обекта”. Това според зелените развързва ръцете на концесионера да решава еднолично какво да прави.

Хипотетично концесионерът може да реши да измие и измете парка веднъж годишно или веднъж месечно, или пък да реши да постави 2 или 20 пейки през годината. По тази причина “Зелените” искат да се разпише ясна годишна програма със задълженията на концесионера за поддържане на парка.

В проектодоговора няма посочен срок, в който да се направят ремонтите на обектите. Така концесионерът може да го направи, когато си поиска – например на 10-ата или на 25-ата година от концесията. Затова “Зелените” искат да се запишат срокове и финансови обезщетения при неспазването им от страна на концесионера.

Екоорганизацията иска още да се опишат сега съществуващите детски площадки в парка, защото има риск концесионерът да ги обяви за свои и общината да му плати за това.

Столичната община представяше концесията като свръх изгодна

Преди да се намесят “Зелените”, кметът Йорданка Фандъкова и заместничката ѝ Мария Бояджийска, която отговаря за екологията, представяха концесията като благородно начинание в защита на интереса на столичани.

Концесията се даваше без такса, защото иначе е икономически неизгодна, беше посочила Фандъкова в мотивите си. Двете обясняваха как годишно общината ще пести по 600 хил. лв. от поддържането на парка.

Идеята беше паркът да се възстанови и да се превърне в бъдещ Дисниленд на София, нееднократно обявяваха от общината.

Подробният устройствен план на 500 дка на т.нар. представителна част на Западния парк предвижда върху 46 дка от тях да се построи увеселителен парк. Той ще включа летен театър, спортна площадка с тенис кортове, детски площадки, възстановяване на алпинеума и езерото, както и изграждането на две малки кафенета.

Достъпът до парка ще остане безплатен след отдаването му на концесия. Детските площадки и спортни обекти също трябва да се ползват без пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес