Столичният кмет се закани да събаря сгради по Околовръстното

Около 30 млн.евро ще струва разширението на Южната дъга от Околовръстния път на столицата, съобщи в понеделник кметът на София Бойко Борисов след среща с изпълнителния директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев. В сумата влизат и средствата, предвидени за компенсация на собствениците на имоти по трасето. Според специалистите 20 млн. евро ще са обезщетенията за терени, а 10 млн. евро ще струва строителството на отсечката от Бояна до Симеоновско шосе.

Според действащия общ устройствен план на София, зоната около Южната дъга е със смесено предназначение. Има части, в които е разрешено жилищно строителство, а има и отредени изцяло за промишлени зони. Според архитектите обаче, голяма част от разрешенията за строеж, издавани в зоната за разширението на пътя, са за временни постройки. Друг е въпросът, че никой не е спрял собствениците на имоти да строят масивни сгради. При временни разрешения за строителство, държавата не им дължи никакво обезщетение, защото разрешението се издава с условие, че като започне строителството на обекта, притежателите махат сами обектите си.

Кметът Бойко Борисов се закани, че ще маха всички незаконни постройки около Южната дъга. Разширението на близо 5-километровата отсечка трябва да започне още през май – юни тази година, коментира изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев.

Според столични архитекти обаче всеки акт, с който се е разрешавало строителството, трябва да се провери самостоятелно, защото в района има общински терени и частни, които са реституирани. Много от вече построените сгради са препродадени на други собственици, които са успели да ги узаконят.

Особено проблемен е районът на Южната дъга в Младост около Детелината. Според специалисти, построените там сгради са напълно незаконни.

Кметът Бойко Борисов, изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев и областният управител на София Тодор Модев ще подпишат утре споразумение за бързото разширение на околовръстното шосе. Очакванията са, че процесът ще продължи година.

Споделяне

Още от България