Столичният кмет се закани да събаря сгради по Околовръстното

Около 30 млн.евро ще струва разширението на Южната дъга от Околовръстния път на столицата, съобщи в понеделник кметът на София Бойко Борисов след среща с изпълнителния директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев. В сумата влизат и средствата, предвидени за компенсация на собствениците на имоти по трасето. Според специалистите 20 млн. евро ще са обезщетенията за терени, а 10 млн. евро ще струва строителството на отсечката от Бояна до Симеоновско шосе.

Според действащия общ устройствен план на София, зоната около Южната дъга е със смесено предназначение. Има части, в които е разрешено жилищно строителство, а има и отредени изцяло за промишлени зони. Според архитектите обаче, голяма част от разрешенията за строеж, издавани в зоната за разширението на пътя, са за временни постройки. Друг е въпросът, че никой не е спрял собствениците на имоти да строят масивни сгради. При временни разрешения за строителство, държавата не им дължи никакво обезщетение, защото разрешението се издава с условие, че като започне строителството на обекта, притежателите махат сами обектите си.

Кметът Бойко Борисов се закани, че ще маха всички незаконни постройки около Южната дъга. Разширението на близо 5-километровата отсечка трябва да започне още през май – юни тази година, коментира изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев.

Според столични архитекти обаче всеки акт, с който се е разрешавало строителството, трябва да се провери самостоятелно, защото в района има общински терени и частни, които са реституирани. Много от вече построените сгради са препродадени на други собственици, които са успели да ги узаконят.

Особено проблемен е районът на Южната дъга в Младост около Детелината. Според специалисти, построените там сгради са напълно незаконни.

Кметът Бойко Борисов, изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев и областният управител на София Тодор Модев ще подпишат утре споразумение за бързото разширение на околовръстното шосе. Очакванията са, че процесът ще продължи година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?