Столичният кмет ще глоби "Трейс" за забавено строителство на кръстовище

Йорданка Фандъкова

Столичната община ще глоби "Трейс груп" до 443 000 лева заради забавянето на строителството на кръстовището на две нива между булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров".

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че в договора с фирмата е предвидено налагане на глоба до 10 процента от общата стойност на поръчката – 8.857 млн. лева, но общината ще влезе в положение на "Трейс", защото е имало много дъждовни дни и глобата ще бъде до 5%. Лошото време е попречило на строителите да извършат в срок монтажите и заварките по мостовата конструкция.

Кръстовището се изгражда с кредит от Европейската инвестиционна банка. "Трейс груп" са декларирали, че обектът ще бъде пуснат до 20 юли. Мостовата конструкция вече е монтирана, изградени са подпорните стени, тротоарите, канализацията, довършва се тротоарът от "Младост 2". Все още предстои полагането на асфалт по моста и износващото се покритие по ул. "Св. Киприян".

В отговор на въпрос дали има забавяния в други обекти, кметът посочи, че има такива при няколко детски площадки.

В деня за глоби Фандъкова обяви, че ще наложи санкция от 18 000 лева на фирма "Улично осветление". Глобата е заради неизпълнение на договора между общината и фирмата, която е гарантирала, че във всеки момент 85% от уличните лампи ще бъдат изправни.

Кметът на София обясни, че при обявяването на нова обществена поръчка за поддръжка на мрежата ще се заложи задължение 100% от осветлението да е изправно по всяко време на годината.

Фандъкова добави, че до края на годината ще започне строителството на още две кръстовища на две нива - при бул. "Симеоновско шосе" и бул. "П. К. Яворов" и при бул. "Ив. Евст. Гешов" и бул. "България".

Споделяне

Още от Бизнес