Столичният кв. "Стрелбище" излезе на бунт срещу небостъргач

Двама главни архитекти са против най-високата кула, но трима съдии разрешават

Столичният квартал "Стрелбище" протестира в четвъртък срещу намерението за изграждане на 150-метров небостъргач на 43 етажа върху градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров". Те събраха подписка с искане да не се издава разрешение за строеж, която ще бъде внесена в Столична община и Министерството на регионалното развитие. Недоволните са се организирали в нициативната група "Помощ за Стрелбище".

Ако проектът бъде реализиран, това ще бъде най-високата сграда в София. За сравнение, "Капитал Форт", вдигнат на бул."Цариградско шосе" на изхода на София, е 126 метра.

Площта, на която е предвидено да се строи, е около три декара и се намира на ъгъла на бул."България" и "Петко Ю. Тодоров" в посока Южния парк. Теренът е собственост на строителната компания НИКМИ, която вдигна трите кули на "Милениум център".

Според общия устройствен план на София теренът е отреден за озеленяване и върху него може да бъде изградено само кафене, църква или тоалетна.

Двама главни архитекти на София – първо Петър Диков, а след него и Здравко Здравков отказват да променят предназначението му и да издадат разрешение за строеж. Аргументът им е, че проектът е в разрез с Общия устройствен план на столицата и е с непълна документация.

Освен това достъпът на хората, които живеят в съседните пет и шест -етажни блокчета ще бъде напълно отрязан. Другият им мотив е свързан с транспортната комуникация. Преминаването през кръстовището на бул."България" и бул. "Иван Гешов", което и в момента е натоварено и се образуват огромни задръствания, ще стане невъзможно, по мнение на архитекти. Инвеститорът няма и становище от РИОСВ дали има нужда от оценка за въздействието върху околната среда, няма и заснемане на зелената система. Проектът не е съобразен с влязлата в сила кадастрална карта на района, не е съобразен и с техническата инфраструктура под терена, не е представен на заинтересованите лица – в случая живеещите в съседство.

Това обаче не спира инвеститора НИКМИ, който обжалва Общия устройствен план (ОУП) на столицата. По закон ОУП е задължителен и не може да се оспорва. На това мнение е първата съдебна инстанция – Административният съд, но не и втората, която е окончателна.

В края на 2016 г. тричленен състав на Върховния административен съд в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова решават в полза на НИКМИ. Според тримата съдии Общият устройствен план е "нищожен в съответната част", която се отнася за имота на НИКМИ. Нещо повече, тримата съдии задължават главният архитект Здравко Здравков да "издаде искания административен акт" в срок от 14 дни. Той не го прави и следва санкция от 1000 лв. за Здравков, която той обжалва. По думите на главния архитект съдът го задължава да наруши закона.

Жителите на "Стрелбище" твърдят, че ще се съпротивляват докрай на бетонирането на градинката, която ползват за отдих и спорт. Притесненията им са, че ако бъде построен небостъргачът, околното пространство ще се "наводни" с около 4000 души, които няма как да бъдат поети от съседните малки и тесни улички. Освен това достъпът до домовете на някои от жителите на квартала ще бъде затруднен. Те и сега се налага да преминават през частен имот на банка, за да стигнат до жилищата си.

НИКМИ придобива имота след заменка

Строителната компания НИКМИ придобива общинския имот от втори опит чрез скандална заменка през 2006 г., припомни общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Първият доклад за замяна на общинската градинка с площ от 3060 кв.м срещу терен на НИКМИ от 374 кв.м, намиращ се в м."Бул. България – 2 част" е внесен от четирима общински съветници. Това са Петър Атанасов и Атанас Медникаров от ССД (партията на бившия кмет Стефан Софиянски -бел.ред.), Кирил Арсов от НДСВ и Радослав Тошев от "Гергьовден", който година по-късно става общински съветник от ГЕРБ. Това се случва на 27 юли 2006 г. - последното заседание на Столичния общински съвет (СОС) преди лятната ваканция. Разглеждането на доклада е отложено за следващата сесия на СОС.

На 26 октомври 2006 г. същите четирима общински съветници внасят отново предложението за замяната и то е одобрено с гласовете на 38 съветници от групите на СДС, ССД, "Гергьовден" и НДСВ. "Против" са гласували съветниците от БСП и ДСБ.

В решението на СОС е посочено, че замяната трябва да стане по пазарни цени. Общинската градинка от 3060 кв. м е оценена на 4 млн. лв., докато теренът на НИКМИ от 374 кв.м е оценен на 222 140 лв. Това са цените, под които сделката не трябва да стане.

СОС възлага на кмета да изпълни решението. По това време председател на СОС е Владимир Кисьов, а столичен кмет е Бойко Борисов, който довършва мандата на Софиянски и няма собствена група в СОС.

Тогавашният областен управител на София Тодор Модев (БСП) спира решението за скандалната замяна като незаконосъобразно. Нататък следва дълга съдебна битка на НИКМИ за изграждането на небостъргача, която завършва с успех за компанията, но предизвиква гнева на столичани.

НИКМИ на Милчо Благоев и Николай Козанов

Строителната фирма НИКМИ е създадена от Николай Козанов и Милчо Благоев още в първите години след смяната на режима през 1989 г. В началото на 1990-те двамата са сочени за близки до СДС и тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски (който първоначално е представител на СДС и години по-късно учредява партията си ССД -бел.ред.), тъй като фирмата им необяснимо печели множество атрактивни общински имоти в централната част на София, част от които придобива чрез заменки.

След това без особени проблеми по времето на 10-годишния кметски мандат на Софиянски и главния архитект Стоян Янев НИКМИ получаваше разрешителни за строеж за високи сгради. Така на мястото на съборената стара градска библиотека се появи "Гранд хотел София" през 2004 г. Две години по-късно беше пуснат и "Сентръл парк" срещу НДК, който е с над допустимите параметри на застрояване спрямо съседните сгради.

НИКМИ са ремонтирали и Терминал 1 на Летище София за около 7 млн. долара, както и сградата на Българското национално радио, заради което тогавашният директор Александър Велев за малко не загуби поста си.

Сред последните проекти на фирмата е "Милениум център" – трите кули край НДК, който се възползва от вратичка в Закона за устройство на територията, за да заобиколи всички градоустройствени изисквания. А заради продажбата на терена Софиянски дори получи обвинение от прокуратурата, но след това беше оправдан от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?