Столичният квартал "Ботунец" готви нов протест след сбиване между българи и роми

Според кмета на района инцидентът е от битов, а не етнически характер

Столичният квартал "Ботунец" готви нов протест след сбиване между българи и роми

Столичният квартал "Ботунец" се готви за нов протест, ако не бъдат задържани извършителите на побоя между българи и роми, при който пострадаха шестима възрастни и две деца.

Според кмета на район "Кремиковци" Ивайло Панев инцидентът е от битов характер и сбълсъците не са на етническа основа.  Аргументът му е, че в протестите в четвърътк са участвали хора от различни етноси.

Не може да се твърди, че се повтаря ситуацията от столичния кв. "Орландовци" от юни 2015 г., когато имаше спонтанни протести след бой между българи и роми.

В четвъртък около 300 жители от "Ботунец" протестираха с искане извършителите на побоя да бъдат задържани и предадени на правосъдието. По-късно вечерта в четвъртък отново са се събрали около 60 души. За потушаването на напрежението са били изпратени около 40 полицаи, които са останали през цялата нощ. Полицейското присъствие в квартала остава засилено.

Инцидентът, заради който тръгнаха протестите, е станал във вторник срещу сряда. Сигналът е бил подаден в МВР малко преди полунощ. Причината е била силна музика от апартамент, нает от ромско семейство, което празнувало освобождаването на сина си от затвора.

"Има обаждане по телефона за нарушаване на нощната тишина. Направили са им забележка. Предполагам от доста голямото количество изпит алкохол са нападнали хората, които са направили забележката. От там нататък се развива конфликта, който прераства в едно шествие в сряда вечерта и от вчера вечер, което е против това, което е станало във вторник вечерта", каза началникът на Пето районно полицейско управление комисар Николай Василев.

При масовото сбиване са пострадали шестима възрастни и две деца, които не са наранени сериозни. Само едното от децата има охлузвания, каза комисар Василев.

По думите му полицейският патрул е изпратен на мястото 50 минути след сигнала за вдигане на шум.

Все още няма задържани за инцидента. Трима са в основата на сбиването и те са криминално проявени, каза комисар Василев. Предприети са мерки за тяхното издирване.

В четвъртък са разпитани 8 души, които са пострадали при сбиването. Разпитите ще продължат и днес.

Засиленото полицейско присъствие в квартала остава, докато напрежението не бъде потушено, обещават от МВР.

Жители на "Ботунец" пък се заканват протестите да продължат, докато извършителите на побоя не бъдат задържани и предадени на правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?