ГЕРБ, БСП и СДС си делят места по схема 7:1:1

Столичният общински съвет готов с нова порция партийно-квотни "бордовици"

Благодетел на МВР и баща на тв шоумен е единственият оцелял в борда на затъналата в загуби "Галатея"

сн. БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува поредната порция директорски бордове на три общински фирми - “Галатея”, “Спортна София” и “Лозана”. Въпреки прокламираната публичност и прозрачност и зад маската на конкурси, партийно-квотният принцип, наложен още от времето на тандема Стефан Софиянски – Антоан Николов, отново се запазва. Това показват направените предложения от комисията по избора им оглавявана от Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, който е от лобито на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От общо девет директорски назначения ГЕРБ дават на БСП и СДС по едно място в “Галатея” и “Спортна София”. Всяко едно от трите дружества се управлява от 3-членен съвет на директорите.

В добро финансово здраве е единствено “Спортна София”, докато “Галатея” трупа загуби от години, а “Лозана” е на минус заради недофинансираната социална дейност, която изпълнява.

Най-много кандидатите за директори – 8 са били за печелившото “Спортна София”. За другите две общински фирми кандидатите са били по шестима, според протокола от работата на комисията по оценка на кандидатите. До втори тур – интервю и представяне на концепция - са допуснати шестима кандидати за “Галатея”, петима – за “Спортна София” и двама – за “Лозана”.

Преписвачът Петър Петров

Въпреки увеличаващите се загуби на общинското дружество “Галатея”, което стопанисва бившите ученически лагери на София и редица атрактивни имоти, Петър Петров, баща на шоумена Росен Петров (водещ на предаване в бТВ), единствен оцеля при рокадата на директорския борд.

Съгласно представените документи Петър Петров е и директор в основния спонсор на МВР -  дъщерната му фирма “Безконтактни мултиплексорни вериги”, която за 2011 г. е дарила на вътрешното министерство 6.6 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече спрямо 2010 г.

Заради лошите финансови резултати на "Галатея" се освобождават досегашният изпълнителен директор Красимир Костов и Параскева Гергова. Костов е участвал в конкурса, но не е успял да събере необходимия брой точки, докато Гергова не е подала документи.

Любопитна подробност е, че представената концепция от 7 страници на Петър Петров е била copy-paste на тази на отстранения Костов. Журито не е успяло обаче да разбере кой от кого е преписвал, но е странно защо е предпочело именно благодетеля на МВР. Според общински съветници от опозицията по този начин ГЕРБ си купуват “медиен комфорт”. Друга любопитна подробност е, че магистърската диплома на Петров - старши е от бившето АОНСУ, което ковеше партийните кадри на БКП.

На място на двамата отстранени влизат Весела Карадимитрова (ГЕРБ) и Христо Проданов (БСП).

Плановете на Столична община са Карадимитрова да поеме управлението на дружеството. В момента тя е държавен служител на държавната фирма “Пристанищна инфраструктура”. След като бъде избрана за директор на общинската фирма Карадимитрова ще напусне държавната, според зам.-председателя на СОС Николай Стойнев.

Подобни бяха и очакванията при избора на Петя Димитрова за член на Надзорния съвет на Общинска банка. Димитрова обаче остана и изпълнителен директор на Пощенска банка и в надзора на Общинска, докато не я избраха за главен изпълнителен директор на българския клон на чуждата банка и гърците не и поставиха ултиматум да избере една от двете позиции.

Христо Проданов е член на Градския съвет на БСП. Той е председател на районния съвет на БСП в Триадица и е бил в парламентарната листа на левицата на изборите през 2009 г.

През последните години финансовите резултати на “Галатея” непрекъснато се влошават – загубите растат, а приходите намаляват, показват финансовите отчети на дружеството. Общинската фирма е приключила 2011 г. със загуба от 554 хил. лв.. Приходите от дейността ѝ също намаляват от 220 хил. лв. през 2010 г. на 170 хил. лв. през 2011 г. Единственият шанс за дружеството да излезе от тежкото финансово състояние е разпродаването на имоти, но купувачи трудно се намират в условията на финансова криза.

Новият главен секретар на СДС в “Спортна София”

Новият главен секретар на СДС и бивш кмет на район "Студентски" Константин Арабаджиев запазва поста си в директорския борд на “Спортна София”. Бойко Додов, който е изпълнителен директор от времето на Стефан Софиянски, също остава на поста си.

Единствен Динко Дуков, който има магазин за спортни принадлежности на бул.”Витоша”, ще бъде сменен. На негово място влиза пенсионерът Николай Крулев, който е бил в управлението на държавната “Национална спортна база”. Той впечатлил журито с предложенията си за създаване на спортни клубове към всеки един от атрактивните спортни имоти по видове спорт, като по този начин ще се увеличат приходите на общинската фирма.

“Спортна София” не е на печалба, но няма и загуба през последните две години. Приходите от дейността на дружеството са 810 хил. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г.

Глобяван от общината за незаконно строителство поема “Лозана”

Рокади предстоят и в общинското дружество “Лозана”, което се занимава с дейност за хората в неравностойно положение. Досегашната директорка Калинка Георгиева остава в борда, но ще загуби поста си, твърдят от общината. На нейно място за изпълнителен директор ще бъде избран Юли Андреев.

Той е член на управителния съвет на “Браншови съюз на кожарската, обувната и галантерийната промишленост” към Българската стопанска камара. През юни 2011 г. пък строителният контрол в район “Надежда” му е издал акт за незаконно строителство, защото преградил с метална решетка стълбищната площадка към вратата на апартамента си без да има право. Началникът на контрола по строителството в Столична община арх. Влади Калинов обаче го е отменил с мотива, че младшият контрольор от “Надежда” объркал членовете и алинеите в Закона за устройство на територията.

От директорския борд на фирмата излизат Валентин Костов и Иван Радев.

Комисията по избора не е успяла да избере трети член на борда и затова временно ще бъде назначена Анна Първанова Манчева-Димова до провеждането на нов конкурс.

Споделяне

Още от Бизнес