Столичният общински съвет се събира извънредно заради бежанците

Столичният общински съвет се събира извънредно заради бежанците

Столичният общински съвет се събира извънредно бежанците. То ще се проведе на 10 октомври по инициатива на председателя на СОС Елен Герджиков и решение на председателския съвет.

Темата на извънредното заседание е "Информация за ситуацията и предприетите мерки във връзка с настаняването на бежанци на територията на Столична община".  

Поканени са министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, директорът на СДВР, председателят на Държавната агенция за бежанците, омбудсманът на България.

В заседанието ще участват столичният кмет Йорданка Фандъкова и кметовете на райони, в които се настаняват бежанци.

В края на септември Фандъкова предупреди, че "концентрацията на бежанци в София крие големи рискове" и поиска засилване на полицейското присъствие в тези райони. На първо място по думите и най-големият риск е за сигурността. Данните на МВР пък сочели увеличаване на битовата престъпност в районите, след пристигането на бежанците.

Според Фандъкова е важно да се осигури прехраната на бегълците и здравните грижи за тях, за да намалеят евентуалните престъпления.

Към момента най-много бежанци са настанени в центъра в жк."Овча купел". При капацитет от 800 души, там има 1026. Във "Враждебна" вече са настанени 400 души при капацитет от 500. От няколко дни се настаняват бежанци и в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността "Военна рампа", който е с капацитет 800 души.

В сряда беше сменен шефа на агенцията за бежанците заради несправяне с проблема. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък обяви, че броят им се е увеличил седемкратно от началото на годината досега спрямо същия период на милата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?