Столичният омбудсман получава най-много жалби за незаконно строителство

През 2006 г. столичният обществен посредник е получил най-много жалби - 67, свързани с незаконното строителство и устройството на територията. Това е посочено в доклада на софийския омбудсман Ангел Стефанов за работата на институцията през 2006 година, който бе представен в четвъртък.

Към момента 50 от сигналите са приключени, а по 17 все още се работи. Софиянци най-често са се оплаквали, че общинската администрация реагира прекалено бавно при сигнали за незаконно строителство.

Според омбудсмана голяма част от тези проблеми са следствие от забавянето на закона за общия градоустройствен план на София, който още не е приет.

Типичната ситуация е когато ключов булевард е затворен, за да бъде прекарана канализацията на новопостроена сграда, нормалното движение е възстановено със закъснение, а строителите не са санкционирани.

Другите жалби са свързани с настаняването в общински жилища, административното обслужване в София, управлението на общинска собственост, както и с благоустройството в столицата.

За 2006 година екипът на обществения посредник е консултирал близо 1300 столичани, като съставените преписки са около 300.

Стефанов коментира, че през миналата година съдействието от страна на столичната администрация е било по-добро. Заради бавната работа на чиновниците обаче все още не са решени 15 жалби, работа по които продължава повече от три години.

Обмудсманът е успял да спести и над 29 000 лева от своя бюджет, който е в размер на 80 000 лева. Тази сума ще бъде върната в бюджета на Столичната община.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?