Столичният парламент приключи „без големи гафове”

Столичният парламент приключи „без големи гафове”

Столичният общински съвет (СОС) изкара мандата си „без големи гафове”. Това заяви председателят на градския парламент Владимир Кисьов, като представи отчет за работата на ръководената от него институция. Думите му бяха изпълнени с „градивна самокритика” за изминалия четиригодишен период.

Според отчета по време на близо 130 заседания СОС е гласувал около 480 замени на общинско имущество, като сред тях преките замени на терен срещу апартаменти са 120. За да не звучи общото число на замените като прекомерно, в доклада бе казано, че предният общински съвет е взел общо 820 решения за замени, което прави приключващият мандат на СОС доста по-скромен и сдържан към сделки с общинско имущество.

Председателят на СОС счита още, че е много по-добре при замени на имущество да се използват механизми, които се прилагат при частното бизнеспартньорство – общината да даде терен на инвеститор за застрояване при предоставяне на 30% апартаменти на общината. Тя от своя страна ще удовлетворява нужди на социално слаби граждани.

Според Кисьов проблем за решаване през следващите четири години е прозрачността, електронните регистри и обслужването на едно гише, което ще помогне много на работата на общинските съветници.

По време на отчета Кисьов направи коментар и на политически теми. Според него в следващия общински съвет ще има доста по-разнолико политическо присъствие. В отговор на въпрос на Mediapool той заяви, че няма да има нищо против да бъде пак председател на СОС, стига коалицията СДС – ДСБ да го излъчи. Кисьов заяви още, че в никакъв случай не би тръгнал срещу интересите на политическите партии, които го издигат за следващия СОС. Той отрече в СОС да е имало динамични мнозинства, както и че кметската администрация е защитавала определени икономически интереси.

Беше му поставен въпрос дали бившият председател на СОС и обявен за част от модела „Софиянски” Антоан Николов е имал голямо внимание в този общински съвет, както се говори. Кисьов заяви, че не знае за това влияние, но не отрече възможността бившият шеф на СОС да е влияел на определени групи в парламента.

Според Кисьов не е изключена възможността в следващия парламент да бъдат създавани коалиции с ГЕРБ.  

В отчета на градския парламент спрени са преди всичко наредбите, които сОС е приемал по време на мандата, процедурите за предовоговаряне на концесиите за чистотата и водата, които в крайна сметка не бяха предоговоряни и решение за тях трябва да се вземе в първите дни от работатат на новия градски парламент. Според Кисьов освен водната концесия, която остана висяща, въпреки че бе постигнато споразумение с „Юнайтед ютилитис”, другият важен въпрос, който трябва да бъде решен, е за общия устрайствен план на София. На препоследното заседание на сОС главният архитект Петър Диков успя да прокара своите виждания за промяна на плана, н които фигурираха построяването на десет нови квартала и пет индустриални зони. 

Споделяне

Още от България