Столичният съдия Мариян Марков бе пребит пред дома си

Съюзът на съдиите осъди нападението

Съдия Марков

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Мариян Марков е бил пребит пред входа на блока си в петък сутринта. Той е тръгвал за работа, когато е бил атакуван от неизвестно лице. Марков е понесъл серия от удари с метален бокс по главата. Той е отведен в болница.

Полицията проверява какви са мотивите за покушението, а предстои и разследване на Районната прокуратура в София.

По неофициална информация на Mediapool в случая няма данни за грабеж, тъй като магистратът директно е бил атакуван, без да му бъде отнето нещо. Според първоначалните данни той не е в тежко състояние.

От СГС официално съобщиха за случая с уточнението, че нападателят не е открит на този етап. От столичната полиция потвърдиха за случая, като добавиха, че засега няма данни с каква цел е било извършено нападението.

По-късно в петък самият Марков коментира пред БНР, че не е получавал никакви заплахи. Той каза още, че същия ден е трябвало да гледа дело за грабеж срещу българин, екстрадиран от Холандия.

Марков разказа, че когато излизал от входа на кооперацията, в която живее в центъра на София, е бил заслепен от силен удар в дясната част на главата. Първото, което си спомня, е мъж, който се е опитал да го вдигне, а след това е откаран в ИСУЛ, откъдето се е обадил на полицията.

Марков уточни, че във всяко едно от своите дела може да е имало хора, които са били ядосани от неговите решения, но не смята, че това е причина той да бъде нападнат или пребит.

Сред известните му дела е това срещу бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов. Съдия Марков му даде 9 г. затвор.

Мариян Марков е съдията, който пусна под гаранция Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Той чете и оправдателната присъда на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му заради проблемен ревизионен акт. Те бяха обвинени за укриване на данъци в особено големи размери в периода 2005 - 2007 година, но си платиха данъците, докато течеше делото. Марков вече 2 години не е написал мотивите по присъдата си.

Побоят над съдията бе осъден от Съюза на съдиите в България. В отворено писмо съдиите изразяват "сериозното си безпокойство във връзка с нападението срещу съдия Мариян Марков".

"Всяко неправомерно посегателство върху човешка личност следва да бъде разследвано и наказано. Когато обаче обект на нападение е съдия, това изисква особено внимателно изясняване на причините за престъплението. И то не защото съдиите са привилегирована каста, а защото не следва да се забравя, че върху тях именно в качеството им на съдии може да се въздейства и чрез физически посегателства", се казва в изявлението от ССБ, разпространено в петък късно следобед.

"Ефективното и бързо разследване на този случай ще бъде гаранция, че българските съдии могат да изпълняват функциите си спокойно, да работят без опасения от насилие, подчинявайки се единствено на закона".

Споделяне

Още по темата

Още от България