Столичният съвет отложи със седмица поскъпването на билетите за градския транспорт

Столичният общински съвет отложи със седмица решението за поскъпване на билетите за градския транспорт. На специално заседание след 7 дни общинарите ще обсъждат както предложението на кмета цените на билета да се повишат от сегашните 40 ст. на 50 ст., но и състоянието на общинските болници и детските градини.

След дебатите съветниците ще вземат решение за мерките, които трябва да предприемат, включително и за цената на билетите в градския транспорт.

Днес столичните общинари възложиха на кмета Софиянски да разговаря с премиера Сакскобургготски за тежкото финансово положение, в което се намира столицата. По думите на председателя на общинския съвет Антоан Николов, правителството е обрекло на мизерия София и по политически причини е орязало бюджета на столицата.

Около 46 млн.лв. е бил миналогодишният бюджет на столичната компания за градски транспорт, а за тази година държавата е отпуснала 31 млн.лв. като първоначален бюджет. Цената на тон гориво за столичния транспорт към 1 януари 2002 г. е била 1026 лв. с ДДС, а за тази година е 1409 лв. - с 37 % по-скъпа.

Освен поскъпване цената на билета, кметът Софиянски предлага и да се намали пробега на средствата за масов градски транспорт, както и работното им време.

На днешното си заседание общинският съвет одобри искането на кмета за кредит от 6 млн.лв. за плащането на горива и електричество за градския транспорт.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?