Столичният транспорт изпадна във финансово недоразумение

Столичният транспорт изпадна във финансово недоразумение

Столичният градски транспорт може да изпадне във финансов колапс през тази година заради невъзможност да бъдат усвоени 14 милиона лева субсидия от общинския бюджет. Това предупреди във вторник шефът на Центъра за градска мобилност Николай Костов пред финансовата комисия в градския парламент.

В началото на годината Столичният общински съвет гласува отпускане на субсидия от около 100 милиона лева за транспорта. С тях трябваше да бъде финансиран недостигът от средства за разплащане с фирмите, които осъществяват транспортната задача в града. СОС обаче няма право директно да субсидира търговски дружества и поради тази причина парите бяха отпуснати за издаване на карти за преференциални пътувания.

През година обаче няма как да бъдат издадени карти за повече от 86 милиона лева и останалите 14 милиона от субсидията няма как да бъдат усвоени. "Положението е много сериозно. Столичният общински съвет и Столичната администрация не ни е дала схема за усвояване на тези пари", заяви пред съветниците Костов.

Той поиска от тях да оставят дивидента на "Паркинги и гаражи" в дружеството заради плановете за закупуване на нови "паяци". Финансовата комисия не се произнесе по тези въпроси като първо поиска да се запознае с анализ на дейността на дружеството.

Финансовият недостиг за градския транспорт може отново да нагнети напрежението сред служителите на общинските фирми "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт". През последните две години шофьорите са в постоянна стачна готовност заради ниски заплати и голямото количество извънреден труд.

Субсидията от 100 милиона лева за карти бе отпусната именно, за да бъдат изпълнени договорките от последните заплахи за стачка в транспорта.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?