Столичният Западен парк остава разкопан до 2021 година

Столичният Западен парк остава разкопан до 2021 година

Разкопаният и неизползваем на практика от столичани повече от година и половина Западен парк ще остане в това състояние още дълго време. За пореден път е удължен ремонтът – до 3 март 2021 г., като решението на Столичната община за това е оправдано с "лошото време" и "необходимостта от избор на нов проектант", предаде бТВ в сряда.

Последно – заради сгрешен проект, приключването на ремонта бе отложено за 10 декември, но и този срок няма да бъде спазен. От думите на Димитър Данчев от "Зелени системи" става ясно, че проектантът на ремонта не е успял да отстрани грешката със засегнатия магистрален водопровод на територията на парка, заради което предишния път бяха спрени строителните дейности. Сега се търсел нов проектант.

"Това е 4-тият "краен срок" за този изстрадал парк, чийто ремонт започна през май 2018 г. и трябваше да е готов в рамките на 10 месеца. Вместо това, Столичната община даде поредна отсрочка, с която времето за изпълнение стана 34 месеца! За три години по света се строят нови градове, а нашата община не може да се справи с ремонт на съществуващ парк", написаха от групата "Спаси София" във Фейсбук.

Паркът е разкопан и неизползваем вече втора година, алеите са превърнати в кални ровове, а изпълнението на озеленяването, алейната мрежа, осветлението, детските площадки... дори не е започнало. Освен ясно и достоверно обяснение от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova за организационната катастрофа, която Общината демонстрира с този проект, очакваме от нея и последствия за хората, допуснали най-големият квартал в България от години да бъде лишен от парк", пишат още от групата, чийто представител Борис Бонев стана независим общински съветник и се очаква да стане зам.-председател на Столичния общински съвет.

Обновяването на Западен парк се извършва от фирмата "Галчев инженеринг", която бе избрана за ремонта през 2018 г. Стойността на договора ѝ с общината е 7.7 млн. лева без ДДС.
Договорът с "Проджект Планинг енд Мениджвмънт" за проектиране е от 2016 г. Първоначалната му стойност беше 38 420 лева без ДДС. В началото на тази година обаче сумата е набъбнала с 6500 лева заради допълнителни дейности - проектиране на нови канализационни отклонения, тъй като се оказало, че наличното отводняване на парка не функционира и се налага ново заустване на битовите води.

Според "Спаси София" обаче проектантът трябва да бъде отстранен от всички договори на общината, ако има такива. Организацията настоява да се освободят от длъжност на хората в общината, одобрили и съгласували дефектния проект, а политическа отговорност за трагичния проект да поеме зам.-кметът по екология, Йоана Христова.

"Спаси София" иска  сега разкопаните алеи и съоръжения в парка да бъдат обезопасени до приключване на ремонта, да се заравнят калните ровове по главните пешеходни алеи и да се осигури достъп до детските площадки без кал.

Споделяне

Още по темата

Още от България