Столичното 19 училище дава шанс на учениците си да работят

Столичното 19 училище дава шанс на учениците си да работят

С нова програма 19 Средно образователно училище "Елин Пелин" в София ще се опита да помогне на завършващите ученици да попаднат в реалния бизнес и да свържат наученото в класната стая с практиката.

Новата програма се нарича "Учебна бизнес практика" и се реализира заедно с "Джуниър Ачийвмънт".

Целта на програмата е да се представят на бизнеса бъдещи кадри, мотивирани и запознати с корпоративната култура и бизнес практики в организационно, процедурно и технологично отношение. Подбрахме компании, изпълняващи важни социално-отговорни програми в държавата и осигуряващи висок стандарт на заетите в тях, коментира директорът на училището Детелина Арнаудова.

Участници в програмата са ученици от специалността "Предприемачество и бизнес" и компании.

Програмата има три етапа. Първият етап е наблюдение, като през него учениците се запознават с организационната структура на компанията, спецификата на работа по отдели, как се кандидатства за работа.

Вторият етап е наречен програма за ориентация, в който фирмите представят своите основни приоритети и изискванията си към желаещите да участват в двуседмичната лятна практика. Така учениците от 11 и 12 клас решават дали да кандидатстват за обявените места за учебна практика. Те ще се явят на тест и ще пишат есе, свързано с мотивацията им за участие и плановете им личностно развитие. Третият етап е бизнес практика. Тя ще е през лятото, като одобрените ученици ще работят две седмици.

По време на първите два етапа работата с учениците ще бъде в Центъра за създаване на лидери, който се намира на третия етаж на училището. Той е създаден с помощта на фондация "Америка за България", "Теленор" и Столична община.

Ползите от програмата "Учебна бизнес практика" е, че се дава възможност за двупосочен поток на информация - от компаниите към училището и обратно, каза Детелина Арнаудова.

Компаниите подпомагат младите хора да се ориентират професионално. За учениците пък това е възможност да си намерят работа и да останат в страната, а не да поемат зад граница.

19 СОУ "Елин Пелин" е училище за бизнес и предприемачество с интензивно изучаване на чужди езици – английски, немски и норвежки.

Споделяне

Още от България