Столичното болнично обединение отчита намаляване на загубите с 3 млн. лева

Деветте болници са свили сметките си за ток и работят за общ транспорт и събиране на отпадъци

Столичното болнично обединение отчита намаляване на загубите с 3 млн. лева

Столичното обединение на девет болници в гражданско дружество отчита намаление на загубите на лечебните заведения и оптимизиране на разходите им за ток. През тази година болниците от дружеството ще завършат със загуба от около 2 млн. лева или с около 3 млн. лева по-малко от миналата година, когато тя е била 5 млн. лева. Освен това са реализирани преки икономии от 500 000 лева от договарянето на по-изгодна доставка на електричество. Това става ясно от отговор на управителя на гражданското дружество Красимир Ангарски на запитване на Mediapool за резултатите от обединението.

Става въпрос за болниците в карето около Александровска болница включително и тя - Майчин дом, белодробната болница "Св. София," детската болница "Проф. Иван Митев," инфекциозната болница "Проф. Иван Киров," болницата за лицево-челюстна хирургия, болницата по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", както и болниците "Света Екатерина" и "Св. Иван Рилски". Те бяха обединени през май миналата година в гражданско дружество с идеята то да поеме управлението на дейностите като счетоводство, ремонт и поддръжка на материалните активи, изхранване на болните, стерилизация, транспорт, охрана и други други доставки и услуги, свързани с немедицинските дейности на тези лечебни заведения.

“Направени са предложения за усъвършенстване на голяма част от дейностите, в резултат на което загубата от 5 млн. лева към 31 декември 2015 година за първите шест месеца на тази година вече е едва 989 000 лева. Очаква се болниците да приключат с над 3 млн. лева по-малка загуба в сравнение с миналата година. Евентуално на загуба ще приключи само една от деветте болници, докато към 31 декември миналата година на загуба са приключили 5 от тях“, посочва Ангарски.

Той допълва, че за първите шест месеца на тази година средната брутна работна заплата на болничния персонал се е увеличила със 116 лева от 1037 на 1153 лева.

След провеждането на обществена поръчка за алтернативна доставка на електроенергия са осигурени икономии в размер на 500 000 лева годишно. Това ще намали разходите на ток на Александровска болница със 180 000 лева, на Света Екатерина с 83 000 лева, на Свети Иван Рилски със 125 000 лева, както и на останалите лечебни заведения с по-малки суми.

Освен това се работи по проект за изграждане на единна система за събиране, обработване и извозване на отпадъците и единен транспорт за деветте болници. Разработен е и проект за единен информационен център. Разчистен е терен и са разкрити 60 нови паркоместа, отчита още Ангарски.

Освен това дружеството е изготвило анализ и предложение до Министерството на здравеопазването за намаляване на събираната от министерството информация от болниците, което щяло да доведе до икономия на време и средства на лечебните заведения в цялата страна.

Работи се и по проект за оптимизиране разходите на клиничните лаборатории.

Според Ангарски могат да се очакват потенциални икономии от над 5 млн. лева при реално сливане в едно юридическо дружество на деветте болници.

Отчетените от него резултати обаче се разминават с предварително обявените амбициозни цели на политическото ръководство на здравното министерство. При обявяването на идеята зам.-здравният министър Бойко Пенков афишира съкращаването на около 400 души административен персонал и икономии от около 4 – 5 млн. лв. на година, които да бъдат пренасочени към медицински дейности.

Още при оглавяването на дружеството от Ангарски обаче той даде далеч по-обрани прогнози за бъдещи икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?