Столичното летище със скромен трафик от 3800 полета месечно

През ноември летището в София е посрещнало и изпратило 3832 самолета, което представлява ръст от 11.2 на сто спрямо същия месец на 2009 г., съобщиха от аерогарата.

Числото е изключително скромно на фона на големите европейски летища. За сравнение международното летище "Хийтроу" в Лондон - едно от най-големите в света - приема и изпраща около 1200 самолета на денонощие. Тоест летището в европейската столица София посреща и изпраща толкова самолета месечно, колкото "Хийтроу" за три денонощия.

По международни редовни линии българските авиокомпании са постигнали увеличение на полетите от 13 на сто, продължава съобщението от аерогарата в София. При чуждестранните превозвачи нарастването е с 10 на сто спрямо предходната година.

През ноември в двата терминала на летището са обслужени 229 806 пристигащи и заминаващи пътници. Това е ръст от 8 на сто в сравнение с предната година.

Още едно сравнение - международното летище на Скопие "Александър Велики" годишно посреща и изпраща около 650 хиляди пътници, колкото е потокът през софийското летище за три месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?