Столичното парно глобено със 125 хил. лв. заради пречки пред конкурент

Столичното парно глобено със 125 хил. лв. заради пречки пред конкурент

Върховният административен съд е потвърдил наложена от Комисията за защита на конкуренцията санкция от 125 220 лв. за "Топлофикация София“ заради забавено навлизане на пазара на топлинен счетоводител, който се явява конкурент на дъщерното дружество за дялово разпределение на общинското парно. Глобата е част от имуществена санкция за 338 094 лв., наложена от антимонополния орган на столичната топлофикация.

Става въпрос за това, че топлопреносното предприятие е отказвало в продължение на три месеца – от 14.12.2011 г. до 14.03.2012 г., да сключи договор с топлинния счетоводител "ПМУ Инженеринг” за извършване на дялово разпределение на клиентите на "Топлофикация София". В същото време столичното парно започнало да привлича на потенциалните клиенти на "ПМУ Инженеринг"и да придобива права за работа с използвания от това дружество модел топломери.

В писма до потребителите, в които предлага услугите си, "Топлофикация София” ЕАД не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си "Минол Местехник“, които единствено "ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови – "Сименс“ или "Сенсус“, в случай на избора на общинската фирма за топлинен счетоводител.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Според съда "Топлофикация София“ е извършила нарушение на конкурентната среда, като от една страна, умишлено е възпрепятствал "ПМУ Инженеринг“ ООД да навлезе на съответния пазар и да упражнява стопанската си дейност, като регистрирано за целта лице, а от друга – е засегнало интересите на потребителите на предлаганите от дружеството устройства за отчитане на потреблението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?