Столичното парно може отново да остане без шеф

Столичното парно може отново да остане без шеф

Възможно е БСП – София да оттегли доверието си от новия изпълнителен директор на столичната “Топлофикация” Наско Михов, научи Mediapool в четвъртък. Причината са растящите дългове на дружеството, изключително ниската съобираемост от сметки, напрежението сред работниците и някои от противоречивите управленски ходове на новия шеф.

Доклад на Наско Михов до председателя на общинската комисия за инженерна инфраструктура Николай Желев за актуалното състояние на дружеството, който бе забавен и е бил представен в сряда сочи, че събираемостта на сметките пада сериозно. Докато през първото тримесечие на 2006 г. тя е била 42,71 на сто, през същия период на тази година е намаляла до 33,86 процента. Вече само 27,68 на сто от битовите потребители плащат фактурите си, докато година по-рано това са правили 36,08 процента. От стопанските абонати редовни платци са 55,14 процента, преди сметките си са покривали 60,54 процента.

Общо фирмата има да си прибира 230 млн. лв.

Михов оправдава ниската събираемост с отказ на хората да плащат, като в същото време не предлага никакво решение на проблема.

В резултат на несъбраните сметки приходите в дружеството са намалели и “Топлофикация-София” разполага с 10,890 млн. лв., като в същото време има да погасява близо 149 млн. лв. за природен газ. Михов обаче разчита, че щ е постигне ново разсрочване на борча към “Булгаргаз”, става ясно от доклада му до Столична община.

Доверието към Михов ще бъде поставено на гласуване на специална сесия на Столичния общински съвет (СОС) във вторник. Тя бе поискана от групата на СДС.

Последното развитие на драмата с бившия колега на Румен Овчаров от АЕЦ “Козлодуй” и бивш съветник на жълтия финансов министър Милен Велчев не говори в негова полза. По време на работната група по приватизацията на “Топлофикация - София” във вторник председателят на Съвета на директорите в дружеството Лили Маутнер се е оплакала пред общинските съветници, че Михов ѝ е забранил да свиква събрание на ръководното тяло без негово знание и съгласие.

Тази информация бе потвърдена от общинари от СДС и БСП.

“Подобно поведение, ако това е вярно, не е нормално, тъй като противоречи на Търговския закон”, коментира за Mediapool общинският съветник от БСП Мичо Райковски.

Той не изключи възможността групата на социалистите в СОС да гласуват за освобождаването на Михов, ако докладът за състоянието на дружеството покаже неспособността му да управлява. Райковски заяви, че изпълнителният директор на столичното парно не е кандидатура на БСП и при това положение те не са обвързани с конкретна политическа подкрепа във вторник.

Общинари от БСП обясниха, че гласуването за Михов е било решено, тъй като неговия конкурент за поста през януари Стоян Тодоров е бил политическо предложение на СДС. Доверието към изпълнителния директор на дружеството най-вероятно ще бъде свалено и от “Демократи за София”, ССД и “Гергьовден”.

Така на практика се създава вероятност Михов да остане без подкрепа при гласуването във вторник.

Подобно решение би блокирало отново за дълго работата на дружеството, тъй като се очаква на съвет на директорите в сряда да се обсъди бизнес плана на “Топлофикация-София” за настоящата година.

Очакванията бяха, че в него ще се предвидят и варианти за връщане на доверието на клиентите към дружеството и повишаване на събираемостта на вземанията. Михов все още не представил на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров своя план за стабилизиране на дружеството.   

Оставката на шефа на дружеството бе поискана първо от СДС – София в понеделник. Тогава сините общинари обявиха, че Михов облагодетелства служители в дружеството за сметка на други, влошил е финансовото му състояние и води непрозрачна политика.

Изпълнителният директор на “Топлофикация - София” без избран в средата на януари с гласовете на БСП, НДСВ, ССД, “Демократи за София” и “Гергьовден”. Заседанието бе бойкотирано от СДС и ДСБ с мотива, че спечелилият общинския конкурс кандидат Стоян Тодоров е отхвърлен без причина.

От групата на десните обявиха тогава, че в столичното парно се създава модела “Овчаров”.

Споделяне

Още от България