Столичното парно намери начин да съкрати проблемен двумесечен ремонт

Преди ден ръководството на дружеството обяви, че няма как да свърши работата по-бързо

Директорът на парното Александър Александров пусна снимки във фейсбук как проверява топлопроводът, предвиден за ремонт.

Четири квартала в София ще останат без топла вода през лятото, но не за два месеца, а за 40 дни. Първоначално планираният ремонт на топлопровод, който ще да засегне хиляди абонати в "Студентски град", "Дървеница", "Витоша" и "Малинова долина", ще бъде съкратен с 20 дни.

Това стана ясно във вторник след среща между ръководството на "Топлофикация София" и представителството на студентските съвети. Само ден по-рано от ръководството на столичното парно обясниха, че ремонтът няма как да се направи за по-кратко време и да засегне по-малка част от столицата.

Под заплахата от протести, след искане за информация от енергийния регулатор и препоръки от омбудсмана обаче изведнъж съкращаването на сроковете стана възможно.

Първоначалните планове на столичното парно бяха да ремонтира част от магистрален топлопровод, което налагаше спиране на водата на четирите квартала от 15 юни до 15 август.

След среща с представители на студентските съвети и гражданите обаче е взето решение, този срок да бъде редуциран до 40 дни, за да бъде намалено максимално създаденото неудобство на живеещите в тези квартали. За целта екипите на "Топлофикация София" ще работят с удължено работно време, за да могат да завършат реконструкцията предсрочно, за което има и дадено разрешение от Столична община, съобщиха от столичното парно, цитирани от БГНЕС.

Ден по-рано директорът на "Топлофикация" Александър Александров обясни пред комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, че ще се работи при тези условия – удължено работно време и без почивки, но нямало как ремонтът да стане по-бързо. От съобщението във вторник не става ясно какви точно са промените в организацията, довели до намаляване на времето без топла вода с една трета.


Директорът на "Топлофикация" пусна снимки във фейсбук от оглед на топлопровода, планиран за ремонт.

И във вторник, и ден по-рано от "Топлофикация" заявиха, че ремонтът няма как да бъде отложен, тъй като съоръжението, което засяга, е старо и аварира често. Освен това обновяването му се правело с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие, а срокът за усвояването им е краят на тази година.

В същия ден, в който от "Топлофикация" обявиха за постигнатия компромис, от Комисията за енергийно и водно регулиране поискаха от дружеството обяснения за ремонта, както и да се търсят възможности той да стане по-бързо. Действията на енергийния регулатор бяха предизвикани от общественото недоволство от планираното спиране на топлата вода в разгара на лятото и в условията на епидемия от коронавирус.

В понеделник от Националното представителство на студентските съвети излязоха с позиция срещу плановете на "Топлофикация", тъй като те засягат хиляди студенти, за които няма алтернатива на услугата на парното. Поставянето на бойлери в общежитията на практика е невъзможно, а повечето стаи нямат дори кухненски бокс или каквито и да е други условия за подгряване на вода.

Във вторник омбудсманът Диана Ковачева също изпрати писмо до изпълнителния директор на "Топлофикация" Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт.

"Ситуацията в момента не предполага за дълго време хората да останат без топла вода. Всички знаем колко е важна личната хигиена за предпазване от коронавируса", пише в писмото на Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?