Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичното парно обеща да не съди за малки дългове

Омбудсманът разкри каша със събраните чрез дела пари за юрисконсулти

0 коментара
Столичното парно обеща да не съди за малки дългове

"Топлофикация-София" вече няма да завежда дела срещу клиентите си, които дължат малки суми, заяви изпълнителният директор на общинската фирма Кремен Георгиев във вторник. По-рано през деня националният омбудсман Мая Манолова разкри сериозно разминаване на данните на дружеството за събраните през заведени съдебни дела срещу длъжници юрисконсултски възнаграждения, представени във финансовите отчети и предоставени на националния омбудсман след нареждане от съда по Закона за достъп до обществено информация.

"Практиката досега беше, че при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус на комуникацията с абоната, поне да се започне съдебна процедура. Тази практика също няма да продължи, защото за 5 лева, за 50 лева или за 5 хиляди лева, работата, която върши юрисконсултът, е една и съща. На практика си губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс", коментира Георгиев пред БНР.

По думите му приоритетно "Топлофикация" ще завежда дела за дължими суми над минималната работна заплата, която е 560 лв. в момента. Шефът на столичното парно посочи, че годишно се завеждат между 12 и 17 хиляди дела срещу длъжници на дружеството, което е под половин процент от абонатите.

Тези негови данни обаче се разминават с посочените от Мая Манолова пред журналисти. Заради правната и документална каша около приходите в дружеството от юрисконсултски възнаграждения тя поиска Агенцията "Държавна финансова инспекция" за провери дружеството и да се предприемат нормативни промени.

Още през 2016 г. Манолова поиска да знае какви приходи си осигурява общинското парно в столицата чрез вкараните такси за юрисконсулти в завежданите срещу длъжниците дела, независимо че дружеството има свои назначени юристи и разходите за техните заплати са включени в цената на топлоенергията. Търсените по Закона за достъп до обществена информация данни ѝ бяха отказани от "Топлофикация-София", но съдът нареди те да бъдат предоставени. Сега омбудсманът ги сравни с публичните отчети и стана ясно, че има разлика за милиони в числата за получените юрисконсултски възнаграждения за милиони левове. Въпреки това "Топлофикация София" три поредни години отчита загуба, а на този фон за 2019 г. е заложено увеличаване на разходите за персонал с 19 процента.

Сравнение на дадената на обществения защитник информация и данните от финансовите отчети на столичното парно показва, че дружеството е обявило пред Манолова по-малко от вписаните в отчетите приходи от юрисконсултски възнаграждения.

Например пред омбудсмана топлофикацията твърди, че по образувани през 2015 г. дела срещу длъжници е получила по съдебни, изпълнителни и заповедни производства за 4 232 303.29 лв. Във финансовия отчет на дружеството обаче сумата е 6 115 000 лв., а според изчисления на Манолова реално е по-голяма. Дружеството казва, че през 2015 г. са били заведени 28 832 дела, а в отчета му пише, че са 27 313. Омбудсманът изчислява, че при минимално юрисконсултско възнаграждение от 300 лв. през 2015 г. и хонолар по изпълнително дело от 350 лв., топлофикацията би трябвало да е получила 8 960 900 лв.

За 2016 и 2017 г. във финансовите отчети на столичното парно са записани получени юрисконсултски възнаграждения за 10.224 млн. лв. и 11.844 млн. лв.

Манолова обръща внимание и на това, че при присъдени такива приходи за дела през 2015 г. в размер на  6 115 000 лв. в касата на дружеството са постъпили само 2 236 000 лв.

"Този въпрос е изключително важен и следва да бъде подложен на допълнителен анализ и допълнително събиране на информация", заяви Манолова. По думите ѝ разминаване има и в другите отговори. Затова тя е на мнение, че "Топлофикация София" или не знае колко точно дела е завела срещу клиенти, както какви суми са ѝ присъдени, или не иска да отговори.

"Във всички случаи изводът е един - че "Топлофикация" печели много добре на гърба на столичани чрез хонорари на юристи", заяви Манолова. Според нея столичното топлофикационно дружество работи добре като "правна кантора".

И това на фона на отчетена през 2015 г. загуба от 59 млн. лв., за 2016 г – 40 млн. лв., и за 2017 г. - 34 млн. лв. "Въпреки това с едно последно решение на СОС разходите за персонал през 2019 г. ще бъдат увеличени с 19 процента, вероятно ще се назначат още юристи в правна дирекция на "Топлофикация София“, коментира още Мая Манолова.

Тя обърна внимание и на  това, че общинското парно твърди в отговорите си до нея, че през 2015 г. е имало назначени 19 юрисконсулти, но според доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) по това време в дружеството са работили средно месечно 54 юристи., а през май и юни дори са стигнали 67 души, на които са били платени близо 800 хил. лв. възнаграждения. Отделно дружеството имало 8 договора с адвокатски кантори за 2.245 млн. лв. за защита по седем дела.

Манолова също така призова енергийния министър Теменужка Петкова да предложи нова формула за изчисление на такса "сградна инсталация“, която да е разбираема и справедлива за гражданите.

"Преди 1 година Административен съд-София, отмени формулата, по която се изчислява "сградна инсталация“, като я определи за необяснима и неразбираема, неотчитаща реалното подаване на топлинна енергия. След постановяване на това решение на първа инстанция, имаше обещание от страната на министъра на енергетиката да предложи справедлива формула, която да е разбираема за гражданите и експертите, и която да отразява реално излъченото количество топлина“, припомни Манолова.

"За целта министърът на енергетиката сформира работна група, която започна работа през 25 май 2018 г. и приключи на 1 октомври 2018 г. Тази работна група така и не излезе с резултат - официално предложение, което да бъде представено на гражданите“, отбеляза та.

"Междувременно отоплителният сезон ще приключи, на гражданите ще им бъдат начислени сметки по тази отменена формула на "сградна инсталация“, и е много вероятно да застанем пред ситуация, в която хората ще си потърсят ненадлежно събраните пари по една формула, която най-вероятно ще бъде окончателно отменена и от втората съдебна инстанция“, каза националният обществен защитник.

Тя предложи на новото ръководство на "Топлофикация София" да промени общите условия за предлагане на услугите, така че балансът на интереси на потребители и дружество да бъде възстановен. "Ние сме опитвали да накараме КЕВР да започне такава процедура, той трябва да следи освен за интересите на топлофикация, но и на гражданите, но там винаги "удряме на камък“, сега призоваваме новия изпълнителен директор да започне такава процедура“, каза Мая Манолова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.