Столичното парно обеща компенсации на потърпевшите от авариите

Тепърва ще се изчислява размерът им, ще влязат във фактурите от 15 март

"Топлофикация-София" обеща да обезщети всички жители на източните квартали на столицата, които останаха над 48 часа без топлоснабдяване, заради поредицата аварии по топлопроводи. Това да стане още във февруарските сметки, които са готови на 15 март и размерът на компенсацията ще бъде посочен на отделен ред във фактурата, заявиха от пресцентъра на общинското дружество в петък.

По-рано през деня от топлоснабдителното дружество информираха, че вече няма квартали в София, които да са без парно и топла вода.

От фирмата уверяват своите потърпевши клиенти, че не е необходимо да подава заявления за обезщетяване, тъй като ще предложат на Столичния общински съвет да одобри компенсации за всички клиенти на топлорайон "София Изток", останали без отопление и топла вода в резултата на мащабната авария, независимо дали става дума за 48 или повече часове.

Какъв ще е размерът на обезщетението ще се изчислява по разработвана в момента методика, съобразена с общите условия на дружеството. Начинът за пресмятане на компенсациите ще бъде представени за разглеждане и одобрение от Столичен общински съвет.

От обясненията става ясно, че реално топлофикацията ще намали сметките за февруари освен с дните, в които пострадалите жители на кварталите Младост", Дървеница", Връбница", Витоша и Студентски град" нямаха парно и топла вода, но и с някаква сума.

Националният омбудсман Мая Манолова, която е сред най-яростните критици на работата на столичното парно и вече призова хората да побързат с исковете за обезщетения, в петък коментира, че всеки столичанин трябва да реши дали да си търси правата за неустойка, или да чака действията на "Топлофикация".

Който е решил да търси неустойка от "Топлофикация" трябва да го направи до 1 март, защото вместо да му се върже мартеничка, "Топлофикация" може да му върже тенекия, каза Манолова, явно засегната от изказването на директора на "Топлофикация София" Георги Беловски, който заяви в четвъртък, че няма представа, "защо г-жа Манолова е харесала 1 март, може би заради мартениците".

Според общественият защитник датата 1 март не е избрана случайно, а защото данните за подадената топлоенергия ден по ден и час по час се съхраняват 30 дни

По думите ѝ на 1 март ще се изтрият данните за 1 февруари. Тя уточни, че данните за месечното потребление на топлоенергия се съхраняват 36 месеца, което означава, че след 10, 20, 36 месеца, ще може да се провери какво е количеството топлоенергия, употребено през месец февруари, но не ден по ден. "В края на следващия месец няма да може да бъде установено", добави още тя.

От топлофикационното дружество посочват по този въпрос, че "общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за 160 параметъра за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март".

"Разбрах, че "Топлофикация" е разпространила съобщение, с което обещава, че ще плати на гражданите неустойка по методика, която ще изработи след утвърждаване от Столичния общински съвет. Кога ще стане това, дали ще стане, дали методиката ще бъде справедлива, дали гражданите ще се съгласят с нея, аз не мога да гарантирам", коментира още Мая Манолова.

Тя отправи също така критики към реакцията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на авариите. "Подготвила съм въпроси към ръководството на "Топлофикация" и към КЕВР, които ще оформя по надлежния ред и ще им изпратя. Очаквам КЕВР да се събути и да защити правото на хората да получат обезщетение за неудобствата, които са им причинени", каза още Мая Манолова.

Часове по-късно от енергийния регулатор съобщиха, че е назначена извънредна проверка в "Топлофикация-София“ дали е нарушила задълженията си по лицензиите за производство на топлинна и електрическа енергия и за пренос на топлинна енергия.

Ако се установят нарушения общинското дружество ще бъде санкционирано, съобщиха от КЕВР.

Манолова коментира още, че честното поведение на "Топлофикация" би било извършването на извънреден отчет на топломерите във всички абонатни станции, засегнати от аварията, снемане на данните за периода от време на непостъпвалата топлоенергия, след което справедливо да бъде изчислена дължимата неустойка на домакинствата, вързани към тази абонатна станция и в следващата месечна сметка това да бъде сторнирано от общата дължима сума.

Аварията в "Топлофикация София" стана в събота и някои квартали, предимно източните, останаха почти шест дни без топлоснабдяване. Междувременно редица други квартали бяха засегнати от поредицата безпрецедентни аварии, но там парното и топлата вода бяха пускани в рамките на 12 до 24 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България