Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичното парно: Оплетени сме в дългове заради газовия договор

Ако променим условията си за един, нарушаваме конкуренцията, отвръща "Булгаргаз"

4 коментара
Столичното парно: Оплетени сме в дългове заради газовия договор

Обявеното в четвъртък намерение на държавния газов доставчик "Булгаргаз" да съди "Топлофикация София", ако до 30 ноември не погаси дълг от около 149 млн. лв., извади наяве не само проблеми в чисто търговските отношения между две дружества, но също така показва редица слабости на газовия пазар в България.

Столичната "Топлофикация" е нещо като вечен длъжник на "Булгаргаз". Нейни газови дългове за общо 503 млн. лв. бяха поети през 2015 г. от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) с ангажимент общинското топлофикационно дружество да ги връща в продължение на 20 години. Само три години по-късно – през 2018 г., БЕХ покри още 100 млн. лв. газов дълг на общинското дружество, но това не промени факта, че то перманентно дължи над 100 млн. лв. на доставчика си.

Сега сумата е набъбнала до 148.447 млн. лв. и то при положение, че "Булгаргаз" си прихвана през пролетта 58.8 млн. лв. от дължимото. Операцията стана възможна заради намалената със задна дата цена на природния газ и парите, които "Булгаргаз" възстанови на клиентите си.

Дългове, лихви, неустойки

Сегашната заплаха на "Булгаргаз" да съди "Топлофикация София" обаче идва на фона на неразбирателство между двете компании по договора за доставка на газ от 1 януари 2021 г. Газовото дружество предлага типовия си договор, който е еднакъв за всички негови клиенти. Топлофикацията обаче иска други условия – да не плаща авансово прогнозни количества и да има по-ниска лихва при просрочие на плащанията.

Въпреки спора, засега няма опасност парното да остане без газ, а от там и столичани да студуват или да минат на отопление с ток, което би застрашило издръжливостта на електроенергийната система, тъй като потреблението на клиентите на топлофикацията се равнява на около 1000 МВ.

Общинското дружество посочи пред Mediapool, че в момента при забава на предплащането на месечните количества газ, неустойката ѝ е основният лихвен процент плюс 10%. "Топлофикация" пресмята, че само начислените лихви за просрочие и неустойки от 2019 г. възлизат на 21.5 млн. лв. и настоява да плаща реално потребените количества месец след доставката им, когато си събере и парите от своите клиенти за доставената топлоенергия.

Всъщност "Топлофикация София" може и сега да плаща така газовите си сметки, но за целта трябва да учреди банкова гаранция, чиято сума "Булгаргаз" да ползва в случай на забава. Такива са част от договорите на държавната фирма. Общинското дружество обаче не иска да учредява такава гаранция с аргумента, че размерът ѝ е прекомерен.

Ако за един може, и другите ще искат

От "Булгаргаз" на свой ред заявиха пред Mediapool, че няма как да направят исканите отстъпки, тъй като това би било дискриминационно спрямо останалите им клиенти и би нарушило конкурентността на пазара. Така и газовият доставчик става уязвим от жалби срещу него пред Комисията за защита на конкуренцията и дори пред Европейската комисия. "Булгаргаз" вече бе санкциониран от ЕК, заедно със собственика си БЕХ и газовия оператор "Булгартрансгаз", за злоупотреба с господстващо пазарно положение, пречещо на алтернативните газови доставки. Според "Булгаргаз" подобна отстъпка само за общинската топлофикация би представлявала неразрешена държавна помощ.

Парното обаче отвръща, че ако получи изключение, няма да бъде нарушена конкуренцията, тъй като реално такава за района на София няма. "Топлофикация София" е единственото дружеството с лицензи за производство и пренос на топлинна енергия на територията на столицата. Така, според дружеството, не се нарушава забраната предприятия с господстващо положение "да прилагат различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти", заявиха от "Топлофикация София" пред Mediapool.

От там уточниха, че "пълното погасяване на дълга в исканите от ръководството на "Булгаргаз" ЕАД срокове до голяма степен се възпрепятства от нежеланието от страна на газовия доставчик за гъвкавост при подписване на новия договор, условията по който да предоставят равнопоставеност и защита на интересите и на двете страни".

Дайте отстъпки и всичко ще е наред

Ако "Булгаргаз" направи исканите отстъпки, ще можем да си плащаме сметките в срок, твърдят от столичната топлофикация, тъй като очакват регулярни постъпления от своите клиенти и така няма да увеличават дълговете си и да трупат лихви и неустойки.

Газовият оператор обаче смята, че длъжникът има достатъчно висока събираемост на вземанията, за да може да плаща авансово газа си. Изискването за предплащането към всички клиенти на газовото дружество, които не са учредили банкова гаранция, е заради същата клауза на договора с "Газпром". Въпреки усилията на "Булгаргаз" тя да бъде предоговорена при последните преговори с руския монополист и да отпадне, това не се случи.

"Следва да се има предвид, че "Топлофикация София" е основен клиент на "Булгаргаз" и функционирането ѝ до голяма степен обезпечава, както дейността на "Булгаргаз", така и доставките на природен газ за другите потребители на обществения доставчик", посочват още от общинското дружество пред Mediapool, без да навлизат в подробности как стана това.

Макар да подкрепя своите искания към "Булгаргаз" с аргумента пазарна либерализация, "Топлофикация София" не дава знак, че самата тя смята да се възползва по-сериозно от възможностите да се снабдява от заработилата миналия декември газова борса. След като през февруари се похвали с две сделки за по 1000 МВтч на цени с 12 на сто под тези на "Булгаргаз", общинското дружеството съвсем не е активно в газовата търговия, макар в нея да може да постига далеч по-добри условия от тези на държавния газов доставчик.

При приблизително годишно потребление на газ от около 7 млн. МВтч., от газовата борса до момента парното е купило над 50 хил. МВтч. Топлофикацията декларира желание да достигне нива между 30% и 50% на дела на борсовия газ, но твърди, че има пречки за това.

Къде е борсата?

Реално топлофикацията може да сключва както по-дългосрочни двустранни договори, така и сделки за доставки на следващия ден и дори в рамките на деня. Според условията на платформата за търговия, доставките трябва да се плащат най-късно пет дни след борсовата сделка, но търговци дават възможност за плащане чак след три месеца, като междувременно парното може да ползва данъчен кредит по издадената му фактура. Освен това "Топлофикация София" като голям потребител е желан клиент от търговците на газ, а в момента на пазара не само у нас, но и в региона, има доста свободни количества природен газ.

Ето защо твърдението, че "Булгаргаз" е единствената възможност за доставка на синьо гориво, би било невярно.

Общинското дружество обаче казва, че към момента е ограничено да играе на газовата борса заради "рестриктивните клаузи на съществуващия договор с "Булгаргаз", което си е омагьосан кръг в създалата се ситуация.

От парното казват, че правят всички възможно да намаляват дълговете си към "Булгаргаз" и дават пример как от началото на 2020 г. са му платили 240.3 млн. лв., в които влиза и прихващането от връщането за намалената цена на газа. Реалните банкови преводи са за 181.6 млн. лв., което е с 13.2 млн. лв. повече спрямо същия период на 2019 г., заявяват от топлофикацията.

Тя твърди също така, че от 1 януари до 25 ноември 2021 г. газовият ѝ дълг е намалял с 23.2 млн. лв. при увеличение с 69.6 млн. лв. за същия период на 2019 г.

Общинското дружество отбелязва още, че формираният за повече от 10 години дълг е натрупан през годините в различно съотношение на собствеността на дружеството - общинска и държавна. "Към 31 декември 2010 г. задълженията на "Топлофикация София" за природен газ са за 315.82 млн. лв., от които 100.857 млн. лв. към "Булгаргаз" и близо 215 млн. лв. към БЕХ", заявява парното. Според него това означава, че значителна част от дълга на дружеството е натрупан през периода, когато негов собственик е била държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката.

През 2010 г. държавата прехвърли на Столичната община своя дял от парното, който бе придобит именно заради дълг към "Булгаргаз". След вариант парното да стане част от БЕХ, последван от спор за 240 млн. лв. по газовия дълг, кметството получи дружеството с борч от 510 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. асен
  #4

  касичката на даскалицата и дългия инкасатор...

 2. Roko
  #3

  Преди години за неплащане на газа един директор на газовото дружество спря газа на Топлофикация Пловдив, след това на комбината Кремиковци, след това на завода за стъкло Кристал и т.н.т. Ако стане същото сега с Топлофикация София - правителството пада до 24 часа и нема нужда триото да се аби.

 3. bez_ime
  #2

  Оплетени сте в малоумие...

 4. Гошо мъдреца
  #1

  Топлофикация София е дружество наблъскано с некадърници. Завежда дела срещу клиенти с уредени сметки . Пълна измама, но това е Монопола ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.